„Шейново“ отказват обезщетение за разменените бебетата, ще чакат съдът да се произнесе

31 Ян 2023 10:58

Ще бъдат ли обезщетени семействата на разменените бебета е въпрос, който ще трябва да бъде решен в съда. Адвокатите на двете семейства не успяха да договорят размера на обезщетението, което болницата да изплати за този безпрецедентен случай. Родителите поискаха по 300 000 лв. заради нанесени морални щети. Болницата отхвърли тази възможност, съобщи БНТ.

„Болницата по никакъв начин не се ангажира с това, което първоначално анонсираха, че ще платят доброволно, каквато и да е сума“, обясни Стоян Стойков, адвокат на едно от семействата.

„Със сигурност бихме отстъпили някакъв процент, но болницата очевидно не е склонна дори да даде възможност за преговори, така че според мен не е сега мястото на такъв въпрос. Иначе бихме отстъпили, защото един съдебен процес ще продължи най-малко две години. И повече може да продължи“, казва другият адвокат Тодор Мангъров.

Реално болницата отказва първата оферта без да предложи алтернативна сума.

„Съветът на директорите нямаше как да направи насрещно предложение или да покани за преговори, а реши, че ще отнесе спора евентуално в съда, ако бъде заявена съдебна претенция от страна на колегите“, обясни адвокатът на „Шейново“ Величка Костадинова.

Междувременно от болницата са наели външен консултант, за да изчисли дали исканата сума е основателна, като разгледа 600 случая на лекарски грешки.

„Суми около 300 000 лева са присъждани изключително рядко. И то в много фрапиращи случаи. Говорим за смърт на малко дете или пък за много тежки увреждания, причинени на малки деца, които са довели до необратимо физическо увреждане на здравето им“, твърди консултантът Мария Шаркова.

Ако исканията на семействата не бъдат удовлетворени, те планират да отнесат въпроса към съда в Страсбург.

Main Menu