Радев: България е първата страна, която отреагира на бедствието в Турция

07 Фев 2023 09:35

България е първата страна, която отреагира на бедствието в Турция. Това заяви президентът Румен Радев по време на форума „The World Ahead 2023”.

От вземането на политическо решение рано тази сутрин до излитането на двата самолета „Спартан“ минаха четири часа и половина, каза Радев. По думите му това означава да имаш подготвени екипи и хора, които да бъдат събрани като спасители и медицински специалисти.

Тези хора да имат оборудване – съвременно, поддържано, модерно. Иска се да има транспортни средства, модерни самолети, с които това да бъде извършено и много скъпото – да имаме подготвени летци и екипажи. Да има добре изградена функционираща йерархична система на държавната администрация, обясни държавният глава. Румен Радев изрази съболезнования и съпричастност на народите на Турция и Сирия.

Според него силна икономика ни е нужна не само, за да живеем добре днес и утре, но за да може в подобни „моменти на огромно нещастие, криза и бедствие да можем да си помагаме един на друг“.

По думите на президента България има отворена, адаптивна и гъвкава икономика с голям потенциал. Страната ни отреагира първа и по много ефективен начин, каза президентът и отбеляза, че двата самолета „Спартан“ вече са се върнали в България и се подготвят да излетят отново с други екипи. Потегли и наземният ешелон – над 20 автомобила и над 60 души, каза още Румен Радев.

По последни данни жертвите в Турция и в Сирия на днешните земетресения са над 2300.

Main Menu