Тодор Тагарев: Русия прилага агресивна стратегия за дестабилизиране на страните от Черноморския регион

28 Ное 2023 17:05

Тодор Тагарев, министърът на отбраната, присъства на конференцията “Противодействие на хибридните заплахи от неконвенционални оръжия в Черноморския регион”, проведена на 28 ноември в София. Събитието е организирано от Центъра за изследване на демокрацията и Бюрото по международна сигурност и неразпространение на Държавния департамент на САЩ.

„Виждам хибридните заплахи като комбинирани дейности, които се провеждат непрекъснато, за да се намалят капацитета и волята за съпротива срещу злонамерени влияния. Русия продължава да прилага агресивна стратегия за дестабилизиране на страните от Черноморския регион“, заяви министър Тагарев в изказването си по време на
конференцията.

Той подчерта, че разпространението на дезинформация и пропаганда е основен елемент от хибридната война на Кремъл срещу държавите в нашия регион, включително България и Румъния.

„Тази стратегия се равнява на когнитивна война, чрез която Русия се опитва да постигне своите геополитически амбиции, манипулирайки обществените възприятия и използвайки насаждани страхове. Когнитивната война на Кремъл обхваща много направления и има за цел да контролира нашите позиции по политически, икономически, социални и културни въпроси и да дестабилизира демократичните системи за управление“, каза още той.

„Стратегията на Кремъл за дезинформация в Черноморския регион използва руското икономическо влияние. Дезинформационните дейности на Русия са многопластови, като активно разчитат на лидери на влияние. Този подход има за цел да затрудни разграничаването между правителствени и неправителствени участници и, в резултат, доказването на участието на Кремъл в конкретни злонамерени дейности“, разясни министърът на отбраната.

Министър Тагарев напомни, че от началото на конфликта с Украйна, Кремъл е изпращал неколкократни и открити заплахи за използване на своя ядрен арсенал, като цитира специфични изказвания на руски политици. Той подчерта действия като окупацията на Запорожската атомна електроцентрала, която е най-голямата в Европа, плановете за разполагане на руски тактически ядрени оръжия в Беларус, както и самото повишаване на степента на готовност на ядрените сили на Русия, които застрашават ядрената безопасност и сигурност в Черноморския регион.

„Сътрудничеството в Черноморския регион в областта на сигурността и стратегическото партньорство в рамките на ЕС и НАТО са от решаващо значение за хармонизиране на усилията за възпиране и противодействие на хибридната стратегия на Кремъл и за укрепване на нашите отбранителни способности“, каза министърът на отбраната.

Той подчерта същественото значение за повишаването на оперативната съвместимост на силите на НАТО и укрепването на позициите на Алианса в Черноморския регион чрез съвместни тренировки, учения и обучения, изграждането на капацитет за разузнаване, наблюдение, идентифициране на заплахи и ранно предупреждение, както и модернизацията на отбраната.