Приключва предизборната кампания

07 Юни 2024 07:29

В полунощ приключва предизборната кампания, предаде БНТ. Утре е ден за размисъл и агитацията е забранена.

20 партии и 11 коалиции ще се борят за гласовете на избирателите за попълване на 240 места в Народното събрание и 17 в Европейския парламент.

12 898 избирателни секции ще отворят врати в цялата страна на 9 юни. В 9 346 ще може да се гласува с машини. 322 ще бъдат подвижните секции за вота 2 в 1.

За да се гласува на европейските избори е необходимо да имате адрес от поне три месеца на територията на държава членка. Освен с машина, ще се гласува и с бюлетини. Те ще бъдат в различен цвят - зелена за Народното събрание и синя за Европейския парламент.

За да гласувате, е необходимо да имате личен документ. Ако той е изгубен, може да получите удостоверение от МВР до края на днешния ден.

Българите в чужбина ще гласуват в 769 секции в 60 държави. От днес започва разпределянето на бюлетините и изборните книжа от посолствата на България към всички разкрити секции.

При гласуването за национален парламент от чужбина няма да може да се гласува с преференции, а само за партия. В сайта на Централната избирателна комисия може да се провери коя е секцията най-близо до вас.

Избирателите у нас, които нямат право да участват в евровота заради правилото за уседналост, ще гласуват само с хартиена бюлетина.

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще информира на интернет страницата си два пъти през изборния ден за активността на гласуване.Това гласи оперативният план за организацията на работата на комисията в деня на изборите за Народно събрание и Европейски парламент - 9 юни.

Публикуваната информация ще се отнася първо за активността до 12:00 ч. и после - до 17:00 ч. Окончателната избирателна активност се обявява след преброяването и публикуването на всички резултати.