Почти половината млади българи очакват заплата от над 4300 лева

08 Юни 2024 08:16

Предпочитание за работа при български работодатели посочват 45% от младите у нас. Спрямо миналата година, процентът се е повишил с пет на сто. Това сочат данни от съвместно проучване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You, предаде БТА.

Резултатите са от национално-представително проучване на JTN и Bulgaria Wants You. Национална извадка от 500 интервюта с мъже и жени на възраст от 18 до 35 години. Изследването е проведено през май 2024 г. и е съпоставено с данни, събрани от миналогодишно подобно проучване. Използваният метод е CAWI - Computer Assisted Web Interviewing. Изследването има за цел да проследи нагласите на младите българи по отношение бъдещето им в личен и професионален план в близките пет години.

Според 45% от младите респонденти у нас те могат да получат по-добри възможности за кариерно развитие и да открият работа, която отговаря на личните им интереси. Работа за чуждестранен работодател предпочитат 25% от младите българи, с 2% повече от изминалата година. Само 30% от тях не посочват предпочитание.

Отчетливо мнозинство от българските младежи - 89%, виждат професионалното и личното си развитие през следващите пет години в България. На база отговорите на респондентите впечатление прави по-осъзнатата борба за лично утвърждаване чрез по-добро образование, повече свобода и гъвкавост на работното място, както активно кариерно развитие и създаване на семейство, посочват анализаторите.Според 82% от респондентите на възраст между 18-24 години виждат професионалното си израстване в България, а 19 % - в чужбина. Повече от 90% от българите до 35-годишна възраст желаят да останат в родината.

Младите българи до 35 години са по-склонни да разчитат на собствени сили - 74% казват, че сами носят отговорност за успешното си развитие в кариерата, а 49% посочват, че са готови да жертват от личното си време за професионалната си реализация, посочват от JTN.

Над 60% от анкетираните определят опцията за работа от вкъщи като изключително важна. Повече от половината респонденти смятат, че у дома са по-продуктивни отколкото в офис, което е с 8% повече от резултатите от проучването на същия въпрос през 2023 г.

Общо 80% от респондентите на възраст 18-35 години очакват от работодателите начини за постигане на адекватно заплащане. Според тях месечната заплата от 1200 лв. е твърде ниска, а като желано възнаграждение в близката една година посочват малко над 4300 лв. Очакванията на жените по отношение на заплащането са средно между 27% по-малки от тези на мъжете, посочват анализаторите.Малко над 50% от анкетираните твърдят, че биха се завърнали в родния си край, ако им бъде предложени адекватно работно място, посочиха от JTN. Половината от запитаните планират да стартират собствена компания. Увеличава се и процентът на младите, които твърдят, че предпочитат да са създатели на съдържание/публични личности пред работа на заплата (45 %) или пред развитие на собствен бизнес (38 %).

По отношение на личния си живот 71% от младите българи споделят, че искат да имат дете в следващите 5 години. Като основни фактори за решение да станат родители посочват доверие в човека до тях - 42 %, и наличие на дом - 38 %. В личен план финансовите въпроси са много под нематериалните измерители на щастие. 62 % определят като най-важно да имат "обичан човек до себе си", 45 % поставят родителството на първо място, здравето е най-голям приоритет за 43 %, а финансовата стабилност е най-важна за 38 % от анкетираните.

Резултатите от социологическото проучване ще бъдат представени на форума "Кариера и живот - Защо в България?". Той ще се проведе на 14 юни в Зала 3 на НДК в София.