Атанасов: Ще поискам вот на доверие от нашите членове и симпатизанти

11 Юни 2024 12:43

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов с първи коментар след изборите 2 в 1. В пост във Facebook той заяви, че „Продължаваме Промяната-Демократична България“ остава единствената проевропейска опозиционна политическа сила в 50-ото Народно събрание.

„От своя страна, аз ще поискам вот на доверие от нашите членове и симпатизанти и ще разчитам на откровен диалог, който да посочи пътя напред”, обясни Атанасов.

По думите му въпреки грешките, са постигнали категоричен успех - консолидация на демократичната общност, която няма аналог за последните 2 десетилетия.

„Тази консолидация трябва да продължи с привличането на нови партньори от политическия и гражданския сектор. Упорито ще продължим да работим за превръщането на България в богата и благоденстваща страна с реформирани институции, служещи на интересите на гражданите и обществото”, поясни поясни депутатът.

„Живеейки в силно конфронтационен момент, на тежко разделение в българското общество, ние се провалихме в процеса на удовлетворяване на очакванията на собствените ни избиратели по отношение на допустимостта на компромиса, който трябваше да бъде направен. Сами създадохме високи очаквания, спомогнахме да бъдат заредени силно емоционално, а в последствие не обяснихме достатъчно добре действията си, към които самата реалност и желанието България да се предвижи напред, ни доведоха. В тази негативна среда някак потънаха безспорните успехи на кабинета „Денков” - членството в Шенген, което според предприсъединителния процес на интеграцията ни в ЕС, трябваше да се случи още през 2009 г., промените в Конституцията, които бяха остро критикувани, но истинската оценка за тях дойде от Европейската комисия с отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка, успехите в икономическата и социалната сфера - защото числата не лъжат и съвсем ясно показват, че за последните три години страната ни се развива по-бързо, отколкото за предишните 12. Силата на нашата общност винаги е била в честния диалог с нашите избиратели. Допуснахме той да бъде нарушен и последствията не закъсняха”, поясни той.