Румяна Коларова: ГЕРБ си правеше илюзиите, че ще има много повече гласове и тези 150 000, които загуби, са голям шок

13 Юни 2024 11:50

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова за незабавно започване на консултации за намирането на формула за съставяне на стабилно правителство. В своята позиция Пеевски допълва, че държавата трябва да се управлява от легитимно избраните от българските граждани партии.

"Ясно е, че Пеевски се позиционира в светлината на прожекторите още преди повече от шест месеца и се опитва да има водеща роля в медийното обговаряне на това, което се случва във властта. Пределно ясно е, че победителят на тези избори е един. Той много ясно се откроява от останалите", коментира политологът проф. Румяна Коларова в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Да започнем с това какво трябва да се направи, за да се стигне до разговор за компромиси. Това, което каза Пеевски, трябва да се направи. Той се възползва от вакуума и излезе и каза неща, които всъщност Бойко Борисов би трябвало да каже. Къде е лидерът на партията победител?", коментира социологът Юлий Павлов.

Според него политиците не трябва да са изненадани от резултата на изборите, тъй като социолозите са го предвидили още преди самия вот.

"Структурата не се промени спрямо това, което предсказахме. Това, че влиза една партия с някакъв бум в последната седмица, е изненада, но това не променя структурата. Бяхме предсказали, че няма да има две политически формации, които да имат мнозинство. Ще бъде необходимо трикомпонентно правителство. Това беше ясно преди изборите. Трябваше да си направят стратегията как да разговарят след изборите именно на тази база", подчерта Павлов.

Въпреки това, проф. Коларова е на мнение, че изборите са били изненадващи за партиите.

"Трябва да кажем, че изборите са шок. Резултатите от изборите са шок и то не само заради ниската избирателна активност. Всяка една от партиите си правеше илюзии. Със сигурност ГЕРБ си правеше илюзиите, че ще има много повече гласове и мисля, че тези 150 000, които ГЕРБ е загубил, са голям шок", заяви политологът.