Явор Сидеров: В тезата на Борисов за бъдещо правителство има противоречие

13 Юни 2024 17:38

В тезата на Бойко Борисов за бъдещо правителство има противоречие, защото хем говори за експертно правителство, хем говори за политически разговори с останалите партии в 50-ия парламент и за постове за ГЕРБ, а това са политически назначения. Това мнение изказа пред БНР историкът и политически анализатор Явор Сидеров.

"Той казва, че това, което би сработило сега, е експертно правителство с първия мандат. И в същото изречение казва, че това експертно правителство трябва да бъде оглавено от експерт от ГЕРБ. Както и, че на ГЕРБ се падат две от ключовите министерства - на вътрешните работи и на отбраната. Което е много показателно, защото при други обстоятелства ГЕРБ са вземали Министерството на финансите и други, отговарящи на профила на партията и на нуждите на техните избиратели. Сега Борисов настоява за МВР и МО, което показва каква е истинската мотивация и откъде идва истинската енергия за работа на едно бъдещо правителство, а то е от външните фактори - от външната политика, от отбраната, от геополитическата обстановка", посочи Сидеров.

Според него големият проблем е, че ситуацията изисква политическа отговорност, а в тезата на Борисов няма поемане на политическа отговорност: "Той го обяснява с това, че много трудно може да се сглоби мнозинство в НС и затова решава да отиде на експертно правителство".

Борисов е победителят и той трябва да направи саможертва, смята анализаторът и коментира: "Макар и с намален резултат той е победителят в изборите. На плещите му е да вземе едно решение, което може да не се хареса на всички, но да е добро за страната. Това решение е ясно редовно правителство, а не експертно. Експертното правителство е параван".

По думите на Явор Сидеров от заявеното от Бойко Борисов на първия брифинг след изборите се е видяла "една огромна предпазливост": "Част от огромното политическо умение на Борисов е да вплете собственото си политическо оцеляване в общата картина на политиката в България".