Съдът не даде ход на делото срещу Васил Божков

14 Юни 2024 11:04

Софийският градски съд не даде ход на делото срещу Васил Божков. Причината е, че съдът не е разпоредил призоваването на пострадалите страни за днешното заседание. Делото бе отложено за 5 юли от 11:30 часа.

Това уточни БТА.

Днес трябваше да се проведе първо заседание по делото срещу бизнесмена, по което е подсъдим по разследване за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления.

Прокуратурата твърди, че са нанесени щети за близо 560 млн. лева на държавния бюджет. По това дело Божков е обвинен, че е ръководил престъпна група за изнудвания, длъжностни и корупционни престъпления.

Прокурор Ангел Кънев поиска да не бъде даван ход на разпоредителното заседание, защото съдът не беше призовал пострадалите братя Боян и Цветомир Найденови и затова и то беше отложено за 5 юли, съобщи lex.bg.

След заседанието Васил Божков каза, че ще поиска делото да се гледа по съкратена процедура, при която да бъдат разпитани само 15-16 свидетели, а не всички 300. По думите му сред свидетелите имало чистачки, камериерки и негови служители отреди 10 години и показанията им били незначителни. Божков добави, че иска процесът да приключи бързо и да не се точи 10 години.

Подсъдими с него са съпругата му Елена, Тодор Марков, Пламен Георгиев, Огнемир Митев, Йоана Чолакова, Борис Бекяров, Александър Тумпаров, Георги Попов и Александър Георгиев.