E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Сряда, 14 Февруари 2018 19:30

Още двама служители в дома в Борован малтретирали деца

Написана от

Още двама служители в Центъра за настаняване от семеен тип в Борован са прилагали физическо и психическо насилие върху децата, настанени там.

Това съобщи социалният министър Бисер Петков след заседанието на парламентарната комисия по труда и социалната политика. 

 

Проверката е направена от ДАЗД на 9 февруари, след като в телевизионен ефир беше излъчен клип, на който се вижда как временно изпълняващата длъжността управител на дома не само обижда и заплашва настанените там деца, но и ги удря.

 

Предстои да бъдат предприети дисциплинарни наказания. Такива са препоръчали към доставчика на услугата - община Борован, ще бъдат предприети и действия от органите на ДАЗД. 

 

Ще има и налагане на финансови санкции с наказателно постановление. Констатирани са и други пропуски в дейността на центъра. 

 

Проверката е установила, че от управителя на дома не са предоставени на служителите процедури, които регламентират работата с децата, действията при кризисни случаи. По обяснения на изпълняващия длъжността управител на дома, те са заключени в касата, което предполага, че служителите в дома не са запознати с правилата и е под въпрос прилагането им, допълни министър Бисер Петков. Той съобщи, че ДАЗД ще направи до средата на годината проверки във всичките 282-а центъра за настаняване от семеен тип.

 

На базата на анализа от проверките, междуведомствената работна група ще предприеме допълнителни мерки, освен тези в ход, които са изменения в методиката за критериите и качеството на предоставяне на резидентна грижа, както и методика, която се разработва от АСП за новото съдържание на услугата "Център за обществена подкрепа". 

 

Целта е с децата, които са в резидентна грижа, да има засилена социална работа и да се предлагат услуги от общността. Ще се осигури и включващо образование за децата там. Експертите целят като следваща стъпка намаляване на децата в центровете за настаняване от семеен тип и в приемната грижа, и връщането им в биологичните семейства. 

 

Министърът съобщи, че за съжаление през последните години осиновяванията намаляват, а осиновяването, също като връщането в биологичното семейство, е възможност за извеждане на децата от центровете. 

 

Попитан за причините за зачестяването на случаите на насилие, министър Петков каза, че в някои места манталитетът, с който искаме да се разделим, от специализираните институции, от които бяха изведени децата, се пренася и в подобрената материална среда. 

Понякога това са същите служители, няма и дългосрочна система за поддържане на професионалната квалификация на работещите, допълни министърът, цитиран от БТА. 

 

Бисер Петков обаче уточни, че показаните в медиите случаи не са пресни, а записи, направени назад във времето и показани заради междуличностни конфликти на работещи. Това само по себе си е наказуемо, защото законово задължение е този, който има сигнал за насилени деца, незабавно да го предостави на органите за закрила на децата, заяви социалният министър. Една от мерките, които се обсъждат, е въвеждане на видеонаблюдение в центровете.