E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Вторник, 17 Април 2018 11:43

До 2 месеца променят организацията на работа на ТЕЛК

Написана от

 

 

"Съвсем скоро - след около 2 месеца ние ще имаме нов начин на организация на работата на ТЕЛК и нов инструментариум. Съвсем наскоро, в края на миналата седмица се проведе заседание в министерството на здравеопазването, на която беше постигната една много висока степен на съгласие както между колегите от здравеопазването, така и национално представителните организации "на" и "за" хората с увреждания", коментира пред НоваТВ Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания.

 

"Системата на ТЕЛК-овете работи толкова, колкото и позволяват възможностите, а те очевидно не са много големи, което наложи промяна в методиката, по която ще се работи и ще се оценяват хората с увреждания", .

 

Променен е законът, който дава възможност да се разширят ТЕЛК комисии, както и че се е дала възможност на лекарите вече "да не са закрепостени" към ТЕЛК комисия и да не могат да работят на друго място, допълни Коралски.

 

Работоспособността трябва да се определя за конкретен вид работа и се определя в един единствен случай, когато възниква правото на инвалидна пенсия, обясни той.