СДС-ари се млатиха и скубаха/видео/

17 Апр 2018 12:24

В скандал и ръкопашни схватки прерасна драматичното заседание на Националния съвет на СДС в „Красно село”. Лидерът Божидар Лукарски поиска да насочи партията към „консервативно-патриотична” коалиция с НФСБ, а структури на „сините” поискаха оставката му. Румен Христов и Емил Кабаивнов се смятат за основни лица на опозиционния лагер. 

 Преди началото край масата за регистрация цареше голямо напрежение, чуваха се викове. Оказа се, че на част от делегатите не се разрешава да влязат. Причината е забавено плащане на членския внос, обясни зам.-председателят на СДС Румен Христов. Самият той първоначално също бил спрян от охраната.

 

Целта е в залата да влязат само "послушни" структури, потвърди и Димо Стоянов, председател на структурата в Хасково. Според него не са допуснати 40% от делегатите, които са от 8 структури.

  Кръговете около председателя вече опитаха да изключат недоволните с формалния мотив, че не са плащали членски внос, а днес буквално с колене и лакти стигнаха до „сценарий” за свалянето на Лукарски – при това, приписан на Иван Костов. „Има хора в залата, които нямат право да гласуват. Чакаме да напуснат залата и ще преминем към гласуване”, заяви спокойно Божидар Лукарски, който не мисли за оставка. 

 

 След обявената почивка Божидар Лукарски и хората му напуснаха заседанието. Противниците му обаче останаха в опит все пак да проведат заседанието. Заради това обаче те бяха обвинени в опит за вътрешнопартиен преврат.

 

Лукарски закри заседанието и неговите делегати си тръгнаха.

 

И въпреки че Лукарски закри заседанието, в залата започна поименна проверка. В този момент и репортерите бяха пуснати в нея.  Очаква се гласуване на отстраняването на лидера. Чу се и реплика: "Лукарски го няма, няма и да го има".

 

Проверката показа, че в залата има кворум - 57 души, което според тях е достатъчно заседанието да продължи. Кабаиванов заяви, че Лукарски е дезертирал от заседанието.

 

Впоследствие срещата беше закрита за медиите.

 

Самият Христов обяви, че не може да каже дали оставката на Лукарски ще бъде обсъждана, но има такива очаквания.

 

За да бъде свален председателят, са необходими гласовете на 2/3 от делегатите по списък. А според опозицията те имат 2/3 от гласовете, но на присъстващите.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu