Патриарх провъзгласи Борисов за висш командир на Ордена на Божи гроб

13 Юни 2018 20:22

Министър-председателят Бойко Борисов, който е на посещение в Израел, и водената от него делегация бяха приети от Патриарха на Ерусалим Теофилос III. Преди това той се поклони на Божи гроб, но пожела да не бъде сниман от журналистите.

"Свещените места са общи на евреи и християни. Благодарение на дейността в продължението на годините Ерусалим успя да опази своя християнски характер, което означава, че вашата държава, вашите хора имат легитимни права върху същността на Йерусалим", каза патриархът. Старият град се напълни с църкви и ще запазим настоящия си културен и религиозен облик, добави още духовният глава. Добре дошъл, чувствайте се като вкъщи, приветства госта си Теофилос.

Патриархът провъзгласи българския премиер за висш командир на ордена на Божи гроб. На рождения си ден Борисов бе награден със златен кръст, златна корона и звезда.

"Благодаря ви, че имахме възможност да се докоснем до единственото непреходно нещо. Благодаря и от името на всички миряни, че всяка година имаме възможност да взимаме свещения огън от тук. Бих добавил към приятелите, освен Израел и израелския народ, и нашите гръцки съседи. Снощи първият, който ме поздрави за рождения ми ден, в 00.01 ч., беше Ципрас", каза премиерът Борисов. Той уточни, че Балканите нямат никакъв друг път, освен с Божията благословия да вървят напред.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu