E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Четвъртък, 14 Юни 2018 12:43

Борисов отказа среща с македонския президент Георге Иванов

Написана от

Премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева са отказали да се срещнат с президента на Македония Георге Иванов, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Георге Иванов е на посещение в България по покана на българския президент Румен Радев.

Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Република Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещото развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос", допълниха от Министерски съвет.

 

Македонският президент Георге Иванов заяви в обръщение на 13 юни, че няма да подпише договора за промяна на името на Македония. По думите му договорът с Гърция е вреден за Македония и той отваря повече въпроси, отколкото дава отговори.

Премиерът Заев и външният министър на Македония по-рано през деня направиха опит да разяснят на македонския президент съдържанието на договора с Гърция, но срещата в резиденцията Водно продължи точно 120 секунди.