E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Сряда, 18 Октомври 2017 10:10

Не трябва да боледуваме "на крак", предупреждава експерт

Дори обикновен говор може да доведе до заразяване с грип. Това обясни пред "Труд" главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев. По думите му повечето мерки за защита срещу заболяването са само пожелателни, защото дори едно кихване в магазина е достатъчно и заразата е осъществена.

 

 

"Първо, когато започне епидемията, грипът е много широкоразпространен. Второ - много ефективно и лесно се предава. Дори обикновен говор води до разпръскване на частици много ефективно в периметър от 2-3 м около болния. Освен това най-заразен е човекът 1-2 дни преди самото заболяване и 1-2 дни от него. След това отделянето на вируси рязко спада, така че човекът може и да няма много вид на болен, но въпреки това да осъществява заразяване. Носенето на маски доказано не е особено ефективно", посочи специалистът.

 

 

Във връзка с официалното представяне на информационната кампания за грипа днес д-р Кунчев уточни, че тази година вирусът "Мичиган" се очертава като класически протичащ вирус и не се очакват изненади. Може да ни атакува и "Хонконг", който е познат от миналата година.

 

Лекарите са категорични, че заболяването не трябва да се кара на крак. При над 90% от усложненията се случва тежко протичаща пневмония