E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Вторник, 05 Декември 2017 14:32

Откриха Годишната Коледна изложба на Дружество на пловдивските художници

В изложбената зала на Дружеството на пловдивските художници на ул. "Гладстон" 32 в Пловдив, миналата вечер бе открита традиционната, мащабна и изключително атрактивна Годишна коледна изложба на членовете на най-голямото творческо сдружение в Пловдив и най-голямото извънстолично творческо сдружение на художници, на която бяха връчени наградите на отличените творци в областите Живопис, Графика, Скулптура, Млад автор и утвърдената вече „Награда на Кмета“, която се връчва за втора поредна година по инициатива и със средства, осигурени лично от Кмета на Община Пловдив инж. Иван Тотев.
Миналогодишният носител на „Наградата на Кмета“, големият пловдивски художник Вълчан Петров, отново бе един от главните герои в тържествената церемония, тъй като в началото на вечерта в присъствието на многобройните гости, колеги, приятели и почитатели получи от Председателя на Общински съвет – Пловдив г-жа Савина Петкова званието „Почетен гражданин на Пловдив“. Маестро Вълчан Петров бе удостоен със званието по предложение на Кмета инж. Иван Тотев, по повод 70-годишния юбилей на големия пловдивски творец, като Общински съвет – Пловдив гласува решението си на редовното заседание на 28.09.2017 г. с пълно единодушие.
Заместник-кметът по култура и туризъм на Община Пловдив инж.Александър Държиков връчи наградите в категориите „Живопис“, „Графика“, „Скулптура“, едната награда за „Млад автор“ и „Наградата на Кмета“. Втората награда за „Млад автор“ бе връчена от заместник-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика - Георги Титюков. Освен грамоти и парична премия, победителите в отделните категории получиха и по един красив букет цветя, също осигурен от Община Пловдив.
  На финала на вълнуващата вечер, музикален поздрав към всички участници и гости отправи тенорът от Пловдивската опера Ивайло Михайлов, в акомпанимент на пиано, който само преди месец се върна от гастрол в Италия, където  изнесе пет спектакъла на операта „Кармен” в Перуджа, Сполето, Асизи и Тоди.

Ето списъка с номинирани и наградени в отделните категории:

Живопис:
Иван Поповски, Жорж Сопаджиев, Иван Чакъров, Ели Станчева, Ангел Пачаманов, Христо Николов
Наградата получи - Иван Чакъров

Графика:
Моника Роменска, Димитър Апостолов, Йордан Велчев, Христо Жеков
Наградата получи - Христо Жеков

Скулптура:
Иван Тотев, Цвятко Сиромашки, Спас Киричев, Янко Ненов, Аршак Тжикян, Цветелина Ангелова
Наградата получи - Аршак Тжикян

Млад автор:
Йорданка Порязова, Поли Станчева, Ваня Годжелова, Златка Шеткова, Лора Пармакова, Кирил Иванов
Наградата получиха - Кирил Иванов и Ваня Годжелова

Награда на кмета:
Христо Николов.