E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Сряда, 14 Февруари 2018 14:56

Немската читалня навършва 20 години

През 2018 г. се навършват  двадесет години от създаването на Немската читалня в Пловдив. Тя е една от трите подобни в България, заедно с Русе и Варна. Създаването им е плод на отличното сътрудничество с Гьоте институт България. Немската читалня в Пловдив е открита  през 1998 г. към Общинско предприятие „Дом за литература и книга“, по-късно „Страница“ ЕООД и първоначално се помещава в Стария град, а от 2005 г. е част от НБ „Иван Вазов“ – Пловдив.
Днес тя е любимо място за почитателите на немската литература и култура, както и сигурен източник на книги, учебни пособия и материали за ученици, студенти и преподаватели. Читалнята разполага с над 6500 библиотечни единици. Всяка година, благодарение на Гьоте институт този фонд се обогатява с художествена и справочна литература, ежедневници, списания, компактдискове,  DVD и др.
В Немската читалня се развива и сериозна образователна и културна дейност. Провеждат се семинари, творчески работилници, срещи с писатели, литературни четения, състезания и др. Интерес представляват и онлайн възможностите, които се предлагат от Гьоте институт България – верен и желан партньор.