Френски oбразци на книгоиздаването в Капана

13 Апр 2018 12:55

 

От 16 април до 11 май в книжарница София в квартал Капана ще бъдат показани редки образци на Френското книгоиздаване. Част от колекцията си от екземпляри от XVI, XVII, XVIII в. от френски издания, френски автори и френски печатници на теми философия, история, география, пътеписи, театър, законодателство и религия ще представи Димитър Балджиев, френски гражданин от български произход, роден в Пловдив. Той посвещава целия си живот на страстта да издирва, съхранява, реставрира и колекционира издания от началния етап на Европейското книгоиздаване. Посетителите на книжарницата ще могат да видят и първото издание на френска граматика на български език, издадена 1869 г. във Виена.

 

Представените книги, документират водещата роля на френската култура по време на Възраждането и значението й за оформяне на духовния облик на Европа и света. През XV в. Франция е един и от най-големите центрове на европейското книгопечатане.

 

Откриването е на 16 април от 14.30 часа в книжарницата на ул. „Абаджийска“ 7 в квартал Капана, на което ще присъства и Димитър Балджиев, с който посетителите ще могат да дискутират различни теми, свързани с френското книгоиздаване.

 

Проектът е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, по ключовия проект Капана - квартал на творческите индустрии, Фокус - Френска култура, осъществен в партньорство с Френски институт – България

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu