Показват редки образци на френското книгоиздаване в Капана

16 Апр 2018 08:32

Редки образци на френското книгоиздаване ще бъдат показвани от днес до 11 май в книжарница София в Капана. Част от колекцията си от екземпляри от XVI, XVII, XVIII век от френски издания, френски автори и френски печатници на теми философия, история, география, пътеписи, театър, законодателство и религия.

 

Те ще бъдат представени от Димитър Балджиев, френски гражданин от български произход, роден в Пловдив. Той посвещава целия си живот на страстта да издирва, съхранява, реставрира и колекционира издания от началния етап на Европейското книгоиздаване. Посетителите на книжарницата ще могат да видят и първото издание на френска граматика на български език, издадена 1869 г. във Виена.

 

Представените книги документират водещата роля на френската култура по време на Възраждането и значението й за оформяне на духовния облик на Европа и света. През XV век Франция е един и от най-големите центрове на европейското книгопечатане.

 

Откриването е от 14.30 часа в книжарницата на ул. „Абаджийска“ 7 в квартал Капана, на което ще присъства и Димитър Балджиев, с който посетителите ще могат да дискутират различни теми, свързани с френското книгоиздаване.

 

Проектът е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, по ключовия проект „Капана – квартал на творческите индустрии, фокус – френска култура“, осъществен в партньорство с Френски институт – България. 

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu