E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Понеделник, 16 Април 2018 12:24

Цацаров: Трябва да бъде обособен специален затвор за опасни престъпници. Да се спре затворническата аристокрация

Цацаров: Трябва да бъде обособен специален затвор за опасни престъпници Цацаров: Трябва да бъде обособен специален затвор за опасни престъпници

Да бъде обособен специален затвор за опасни престъпници. Не е необходимо да се гради нов затвор, може да бъде обособен такъв в някои от сигурните и обособени добре сгради. Това каза в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, след като връчи диплома на отличника от юридическия факултет на ПУ. Той каза, че може и да няма подходящ такъв затвор за опасни престъпници, но във всеки има такива отделения, които могат да се реорганизират по европейските стандарти. Всички затворници трябва да бъдат с униформи и под режим. Абсурдно е да има затворническа аристокрация, която си поръчва удобства и живее охолно в затворите, коментира още Цацаров. Няма нищо нередно в това, че трябва да се забрани всякакво внасяне на предмети отвън за хората на строг режим, освен тези от първа необходимост, каза още Цацаров. „Докато това не се осъществи и докато не се осигури материално и техническа обезпеченост на надзирателите, бягствата от затворите ще се повтарят”, каза още Цацаров. Ще има и бунтове на задържаните, които трудно ще се овладяват от надзирателите. Цацаров даде за пример избухнал бунт на задържаните в следствения арест в Сливен миналата година, който е бил овладян с помощта на силите на МВР. „Рискът от неподчинение, не просто бягство, и невъзможност за овладяване е ежедневен и огромен”, каза още главният прокурор. „Ако това отношение към местата за лишаване от свобода продължава това няма да е последното бягство”, добави той.

 

Относно бягствата от затворите в Пловдив и София той заяви, че очаква още подобни бягства. Това, което стана се очакваше да се случи. В продължение на 10 години само говорим за съдебна реформа, но само говорим. Никаква такава не е извършена в затворите. Един надзирател понякога отговаря за 49 затворника. Има неравнопоставеност между лишените от свобода и хората, които ги охраняват. Заплатите на надзирателите са ниски. Условията, при които работят не са добри и протестите им бяха меко казано основателни., коментира Сотир Цацаров и допълни, че "Не ми е известно до този момент МВР да е постигнало напредък в разследването на бягствата от Софийския затвор". 

 

„Нископлатеният им труд е предпоставка за огромно текучество там, за много незаети места и за корупционни практики. Местата за лишени от свобода отдавна са извън всякакви нормални стандарти за сигурност”, каза още главният прокурор.

 

 

 

Последно променена в Понеделник, 16 Април 2018 12:44