Валери Симеонов: Ромите трябва да разберат, че не са над закона/снимки/

16 Апр 2018 15:05

 

 
Всички роми и етноси трябва да разберат, че не са над закона. Той е за всички и трябва да се спазва. Трябва да се върви към разбиване на модела на гетото. Закони има, но те трябва да се спазват. А спазването на законите е свързано с премахването на незаконните постройки. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов в Пловдив, където откри национален форум за съвременните пространствени и културни тенденции в етнически
смесените райони.
Той обясни, че трябва да се търсят механизми за решаването на всички конфликтни точки и тяхната интеграция. Ние не можем да създаваме специални условия на циганите затова, че Хелзинския комитет ги защитава или че има някакви пари по европейски програми. Това няма как да стане, категоричен е Симеонов. 
Той каза, че от една година с кмета на район Северен Ральо Ралев действат добре срещу незаконните постройки и мира в етническите махали.  Относно внасянето на закон за незаконното строителство Симеонов отказа да коментира и каза, че те са имали такова предложение през 2016 година. 
 
Зам.-министърът на МВР Стефан Балабанов заяви, че в двете махали на район Северен етническото напрежение е намаляло. Въведохме ред и спокойствие. Ромите разбраха, че има върховенство на закона, каза Балабанов. Според него Пловдив трябва да е пример и за останалите градове в страната. Той е категоричен, че в последните 25 години има провал на либералните опити на много политици за интеграцията на ромите. Балабанов смята, че истинската интеграция на малцинствените групи у нас ще се случи тогава, когато всички институции наложат върховенството на закона.
 
 
Кметът Ральо Ралев изнесе доклад за ромите в етническите махали - Арман, Аджисан, Столипиново и Шекер, както и проблемите в тях. Той показа във видео материал как се справя с незаконното строителство и сигурността в тях.
 
 
Ралев заяви, че в е започнал мониторинг в Шекер махала и в Арман махала за нови незаконни постройки. До този момент са издадени 191 констативни акта, 129 заповеди за спиране на строителство, премахнати са 14 незаконни постройки.
 
 
 
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu