България излезе най-онеправдана от преговорите в Брюксел

22 Юли 2020 19:17

Наистина, радостна вест, в тази тежка и болна година. Този бюрократичен мастодонт, Европейският съюз най- сетне се договори за дългоочакваната финансова помощ за държавите от блока и това, няма спор, се оказа добрата новина. Защото ЕС се реши след тежък, пет дневен дебат да поеме най- голямата финансова тежест, която е поемал от основаването си до днес.

И така всички европейски държави обявиха най-тържествено, че постигнатият компромис по време на преговорите бил голяма, невиждана досега победа. Да, това е наистина така, може да се каже, че за всички страни от стария континент е вярно. Нашите континентални избраници и европейските вождове постигнаха мечтаното от всички споразумение. А то предвижда нещо добро и жизнено необходимо за всички пострадали от кризата и пандемията - отпускането на безвъзмездна помощ и заеми да е 50/50. И може да се каже, че е напълно справедливо.

Да, очаквано и справедливо, но не и за нашата бедна България. Най- бедната и най- изостаналата по всички възможни показатели. Рекордьор на Гинес!

 

Защото истината е, че последните – за кой ли път? - отново сме ние, въпреки че нашият вожд Борисов ни проглуши ушите с „огромния” си „успех” . И го каза така, сякаш готов всеки момент да извади тези пари от джоба си. Нали все повтаря: ще дам, ще отпусна, ще, ше.... А може и да е така, след като шкафчето му е постоянно пълно с пачки евро и кюлчета злато!..И всичко това на фона на всеобщия национален многохиляден вече повече от половин месечен протест на българи от всички партии и организации, леви, десни, безпартийни, стари и особено млади. Да, Бате Бойко проглуши небето с хвалбите си, че бил издействал, че бил се борил за огромната сума от 29 милиарда евро / с добавка един милиард/, която бе договорена по време на безпрецедентно дългата пет-дневна среща. А и нали с всички президенти или премиери той е отдавна „на ти”...

Сега малко аритметика:
Около 750 милиарда са предназначени за възстановяване на националните икономики на държавите членки на Евросъюза. Наистина направо огромна, космическа сума за близо 30-те страни. При това разделена надве - 390 милиарда за безвъзмездни субсидии и 360 милиарда евро за кредити. Тоест суми, които след договорения срок ще трябва да се върнат обратно на ЕС.

Нека да видим и някои от фактите: Кралство Испания е получило общо 140 милиарда, от които 72,7 милиарда са напълно безвъзмездни. Петте страни „нетни” /преки / вносители в общия бюджет – Германия, Нидерландия, Швеция, Австрия и Дания – получават „опростителни чекове“, т.е., намаляват се техните вноски с общо 52 милиарда за времето през следващите седем години. Четирите „пестеливи“ страни, с които се преговаряше най- дълго и трудно / това са Дания, Австрия, Швеция и Нидерландия- Холандия/ ще си спестят 27 милиарда. А Република Франция ще е получи над 40 милиарда безвъзмездна помощ.

Малката съседна Гърция ще вземе малко над 72 милиарда...Да, гърците най- много харчат и най- много получават и доста добре си живеят, за разлика от нас...
Президентът на северната ни съседка, която отдавна- по всички показатели и главно по стандарт е преди нас, Клаус Йоханис обяви, че е успял да договори почти 80 милиарда евро! Щял да строи болници, училища, нови пътища.

За нашата малка и бедна България / въпреки хвалбите и възторзите на Б. Б. – сумата е най- малката! Предвидените средства са 29 милиарда - с милиард повече, както обяви победоносно той. От тях грант по пакета “Следващо поколение ЕС” са 7.7 милиарда евро. Иначе казано - останалите близо 23 милиарда ще трябва да бъдат върнати обратно на Европа.

А пък седемте милиарда, както се досещате, че ги разпредели Той и ГЕРБ и за Кого? Може би за „Кой?!”. Досещате се за кого, нали?! Така че огромният дълг ще тежи като дамоклев меч години наред на нашите деца, внуци, правнуци и пра – пра внуци! А за бедните пенсионери и бедните работещи българи – сега по една чаша студена вода... Въпреки хвалбите на Бойко. Затова и другарите от ГЕРБ не искат да сдават доброволно властта. Може би накрая ще се наложи това да стане по друг начин. И как при тази власт да стане нормално, след като всички знаят, че пак ще има делби, корупция и открит грабеж!

Съотношението грантове/заеми за страните от Евросъюза ще е приблизително 50/50 с малки отклонения. За нашата нещастна и прокълната България обаче няма да е така. Простата сметка може да се види от всеки - едва около 30% ще е безвъзмездна подкрепа от Европа. А кой ще я получи...
П.П. А за бедната или „недофинансираната” българска култура / както я нарекоха група интелектуалци в петиция до МС/, едва ли ще има нещо.

Тя е последната грижа на управляващите, особено през последните десет „демократични” години. И нашите творци и артисти отново ще мизерстват, ще мизерстват театри, оркестри, музеи, научни институти.

Автор Огнян Стамболиев,
критик и преводач
Fakti.bg

Main Menu