Съпругът на Борислава Йовчева: Детето ѝ не е от мен, бракът беше грешка!

13 Сеп 2020 15:33

Борислава Йовчева, обитателката на прословутата “къща в Барселона”, се е сдобила с нов съпруг. Това е Йордан Христов – индустриалец и хотелиер, приближен с Иван Саздов и в миналото партньор по тенис на Бойко Борисов. В разговор с репортери той разказа любопитни неща, пише журналистът Стоян Тончев в "Либерта".

Христов споменава, че разследването в Испания около къщата и бизнеса на Йовчева било прекратено. Счита, че бракът му с бившата манекенка бил грешка. На въпрос за връзки с Бойко Борисов каза, че от познанството си с Борисов имал само ядове, а детето на Йовчева не било негово. В същото време Христов отрече да е инвестирал пари в модния бизнес на Йовчева в Барселона. Така въпросът кой именно стои зад офшорката, наляла милиони в луксозния бутик на Ermanno Scervino, управляван от Йовчева, остава висящ.

Йордан Христов попадна във фокуса на медийното внимание защото представлява офшорката Palms Enterprises. Тя е инвестирала 2,3 милиона евро в луксозен бутик в Барселона, управляван от Йовчева. Този факт стана известен от разследването на испанската медия “Ел Периодико”, което бе публикувано в края на м.февруари 2020. Материалът се позовава на полицейска разработка в Каталуния, образувана по сигнал на ГД “Боец” от 2019 г. Сдружението се обърна към испанските власти след като станаха публични документите, че Йовчева обитава луксозна къща в Барселона за близо 3 милиона евро, купена от бизнесмена Александър Чаушев, известен като “дясна ръка” на бившия шеф на “Лукойл” Валентин Златев. Чаушев сега работи в “Софарма” на Огнян Донев.

 

Подозренията са, че Йовчева, бивша “Мис Бикини”, има сантиментална връзка с премиера Бойко Борисов, както и дете от него, а той се е погрижил да я обезпечи с луксозен живот в каталунската столица. През март 2019 г., сдружението сезира и каталунската полиция MOSSOS d’Escadra със същия сигнал. БОЕЦ внесе сигнал и в КПКОНПИ, а евродепутатката Елена Йончева подаде сигнал за същите твърдения в прокуратурата през май 2019 г.

Христов представлява офшорката Palms Enterprises, която е инвестирала 2,2 млн. евро в луксозен бутик в Барселона, управляван от Борислава Йовчева

Според разкритията на “Ел Периодико”, испанските власти са обърнали внимание на сигналите и са образували разследване за пране на пари. В публикациите изрично е цитирано и името на Йордан Христов. Говорител на испанската полиция потвърди пред няколко български медии, че такова разследване има и то наистина е за пране на пари, но отказа подробности заради следствената тайна.

Тончев припомня, че от записите #ЯневаГейт се появи информацията за жена, с която Бойко Борисов има връзка и към която е бил изключително добър. Съдия Янева казва, че Борисов и купил къща в Барселона. В хода на няколко разследвания стана ясно, че тази жена е Борислава Йовчева. За нея се твърди, че тя е майка на дете, заченато от Борисов.

Йовчева е от скромно семейство от пограничното село Кулата, но е живяла и учила в Сандански. През 2006 г. името ѝ се появява в светската хроника като манекенка, спечелила титлата “Мис Бикини” на конкурс за красота. Нейният баща Георги Йовчев е работил като водопроводчик. През 2008 той тегли ипотечен кредит за покупка на апартамент в София. Три години по-късно Йовчеви са сполетяни от просперитет почти като от приказката за Пепеляшка, когато вълшебница превръща тиква в каляска и я отвежда на бал.

През 2011 г. футболистът Станко Йовчев – брат на Борислава, напуска неизвестния гръцки отбор Пентиои Катерини и става централен нападател в ЦСКА с прозвище “Машината”. Там той не показва особени заложби и на следващия сезон преминава в Локомотив Пловдив. През ноември 2013 излиза да играе срещу “шурея си” Бойко Борисов, пише тогава в спортната хроника от града под тепетата. Спортният журналист Владимир Зарков свидетелства как Борисов наредил да не ритат много Станков, че щял да му става зет. След мача кортежът на Борисов се изнесъл към Сандански, добавя той.

Междувременно кредитът на семейството е изплатен предсрочно и то се нанася в къща за три милиона евро в Барселона. През 2015 г. Борислава Йовчева става управител на луксозен бутик на най-централно място в каталунската столица. В него са инвестирани над два милиона евро.

Именно произходът на тези средства е причината в Испания да бъде образувано разследване за пране на пари.

След избухването на скандала Борисов заяви няколко пъти, че няма къща в Барселона, което впрочем никой не твърди. Той обаче се измъкна от отговор на въпроса дали познава Йовчева.

Цели шест месеца никой не попита Борисов дали той е бащата на детето на Йовчева, което според испанските разследващи няма официален втори родител. Вчера /12 септември 2020/ въпросът му беше зададен от журналистката на Биволъ Вилдан Байрямова. Борисов отрече и видимо изнервен прекрати брифинга за медиите.

Публикацията в “Ел Периодико” е датирана от 21 февруари 2020. Пет дни преди това, на 16 февруари 2020 г., Борислава Йовчева и Йордан Христов стават официално съпрузи. В коментарите си за скандала премиерът Борисов каза, че е бил предупреден поне седмица преди публикацията и е очаквал тя да излезе. Точно в този времеви диапазон Йовчева и 38 години по-възрастния от нея Христов сключват брак в режим на разделена имуществена общност. Този факт засилва подозренията, че съпружеските отношения между двамата са фиктивни и с цел да се отвлече вниманието на обществото и на разследващите от ролята на Борисов в барселонската афера. Но каквито и да са имуществените отношения, финансовите възможности на Христов са големи. Новата му съпруга Борислава Йовчева може да води охолен начин на живот за много години напред, без да дава обяснения за произхода на парите.

Стоян Тончев и Димитър Стоянов от "Биволъ" успяват да открият Йордан Христов в Приморско, където той има хотели. Срещата е била на публично място – на улицата и паркинга пред неговия хотел. Той не скрива, че не се радва на срещата си с журналисти. След като го пита разследван ли е за пране на пари в Испания, той се опитва да отнеме от ръцете на репортера телефона, с който са документира среща. Когато забелязва, че на паркинга има и оператор, който снима случващото се от страни, той го обижда и му забранява да го снима. После грабва пластмасов паркинг конус, за да се разправи с него, но се оказва, че той е завързан с верига за оградата на паркинга и до физически сблъсък не се стига, пише още "Либерта".

След първоначалния афект, предизвикан от срещата с екипа на медията, Христов смекчава тона и дори кани журналиста на кафе в хотела му. Покана, която Тончев отклонява. Христов сам признава, че първоначалната му реакция е била неуместна. В последвалия час и половина разговор Христов разказва интересни неща.

Причината Йордан Христов да е обект на интерес от страна на каталунската полиция е във факта, че той е представител на кипърската офшорка Palms Enterprises, инвестирала парите в магазина. Христов се оказва добре информиран за хода на разследването. Той е категоричен, че казусът с къщата в Барселона е затворен от испанската прокуратура.

“Цялата история там е приключила! И лично е дал испанския… аз не съм там, но всички други са аут, лично главния (вероятно прокурор), който вкара…”

Ако това е така, случаят е прекратен след началото на юни, когато в. "Сега" писа, че испанската полиция още води разследване.

“Разследването не е приключило, има много данни, които продължаваме да разследваме. С обичайните контакти и регламентирани канали. Не можем да дадем повече подробности, тъй като става въпрос за класифицирана информация.” – казва тогава пред кореспондент на в. "Сега" говорител на каталунската полиция.

В България също беше образувано разследване след публикациите на “Ел Периодико”, което беше прекратено на 12 май без да са известни мотивите на държавното обвинение.

От сдружението БОЕЦ, което първо подаде сигнал до испанската прокуратура казаха, че не са получавали информация, че разследването в Испания е прекратено.

Йордан Христов определи брака си с Борислава Йовчева, като резултат от грешка. Той не пожела да развие мисълта си какво точно е естеството на грешката: от личен, икономически или политически характер.

Той също така отказа да отговори дали бракът му с Борислава Йовчева е фиктивен, дали е сключен под принуда и дали е сключен, за да послужи като алиби на Бойко Борисов по разследването за пране на пари в Испания, след като премиерът по свои канали е научил за предстоящата публикация и е очаквал публичния скандал.

Бизнесменът отказва и да отговори къде се намира съпругата му.

“За брак, за такива работи и коя съм ***нал, моля ти се, не ме питай. Това са лични неща”, казва той.

Христов каза също, че не поддържа връзка с Бойко Борисов от 20 години, а познанството му с него му е докарало само ядове.

“Това, че навремето съм играл тенис с него само ми вреди… Ти искаш на всяка цена да ти кажа, абе Бойко Борисов, той ми е пръв приятел и аз съм такова… ми всеки прави грешки да речем! Ти не правиш ли грешки? Някоя булка не си ли ***нал? И след това да ти иде… да не те е хванал яд?… От Бойко Борисов, от него само ядове съм имал, знаеш ли колко ме интересува?

Важен детайл, споменат от Христов е, че детето на съпругата му Борислава Йовчева не е от него. Но не сподели от кого е

“Не е мое детето то е преди мене. Това са лични работи, но за бизнес мога да говоря", допълва Христов.

 Източник: Либерта

Main Menu