Анализатори: Най-вероятно ни чака правителство тип втори Беров

01 Фев 2021 11:23

В Народното събрание сигурно ще влязат пет партии, още две имат реален шанс (Мая Манолова с коалиция и ОП) и други два политически субекта при много специално стечение на обстоятелствата биха могли да постигнат успех.

Това е актуалнита политическа прогноза на Аналитична мрежа SOPHIA, която е в състав: Радослав Илиев, Тончо Краевски, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов, Владимир Йончев, Мира Баджева, Явор Дачков, с координатор Стела Райчева. Представените вероятности са условни и не отразяват социологическо проучване на общественото мнение, а са обосновани хипотези на база политическата логика. Освен логиката, в политическия процес действат и поредица случайни или извънредни фактори, които могат да дадат влияние, пише offnews.bg. .

Колко души ще се явят на изборите на 04.04.?

 

Според анализаторите е възможен шоков отлив на избиратели поради страховете от вируса. От друга страна - това са дългоочаквани избори, а епидемичната опасност в България намалява. Много слабо участие (под 2 млн. избиратели) би означавало непредвидим изборен резултат.

Прогнозни варианти

 

В изборите ще участват под 2,5 млн. души - 20:80
В изборите ще участват около 3 млн. души - 70:30
В изборите ще участват над 3,5 млн. души - 20:80

Кой ще влезе в парламента?

 

Има почти консенсус сред изследователите, че в Народното събрание сигурно ще влязат пет партии; че още две имат реален шанс (Мая Манолова с коалиция и ОП) и че други два политически субекта при много специално стечение на обстоятелствата биха могли да постигнат успех.

Прогнозни варианти

В следващия парламент ще участват ГЕРБ, БСП, ДПС, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ – 90:10

„Обединените патриоти“ ще се явят на изборите в коалиция с ГЕРБ – 50:50

Мая Манолова, „Отровното трио“ + коалиция ще влязат в парламента – 60:40

Партията на Цветан Цветанов ще влезе в парламента – 10:90

„Воля“ ще влезе в парламента – 30:70

„Възраждане“ ще влезе в парламента – 10:90

Новата вълна на коронавируса възстанови ГЕРБ като лидираща нацията сила. Борисов успя да реализира специфичен национален модел на справяне с вируса, базиран на еклектика: всичко е забранено, но може. Този подход беше по-скоро интуитивно напипан, отколкото създаден съзнателно, но разреши на ГЕРБ да се отдалечи от пропастта, към която се беше доближил опасно през август 2020. Това прави партията почти сигурен победител на изборите през април.

Корнелия Нинова удържа категорична вътрешнопартийна победа, с което значително опрости сложната архитектоника на БСП. На тези избори ще се види дали това опростяване няма да се окаже и сериозно намаляване на електорат.

Най-трудно е да се предвиди постижението на Слави Трифонов. Популярността му и декларативната подкрепа без съмнение са високи, но колко от симпатизиращите му ще натиснат копчето/пуснат бюлетина е действителната загадка на тези избори. От нейния отговор зависи дали той може да бъде „трети цар“ – след Сакскобургготски и Борисов.

Със сигурност ДПС за първи път от години е в добра консолидация и електоралната им машина може да постигне 400 000 избиратели както в миналото.

След първоначалните симптоми на отваряне, ДБ отново се капсулира и най-вероятно ще получи между 300 000 и 350 000 гласа, т.е. сбора на своите съставни части от предишните избори.

Изглежда напълно възможно, ОП и Манолова да преодолеят 4-процентовата бариера. Марешки също е близо. Възможно е Костадин Костадинов и Цветан Цветанов да се доближат до нея. Ще има и други кандидати за доближаване.

Прогнозни вероятности

ГЕРБ ще имат най-много депутати в следващия парламент 80:20
БСП ще е втора сила в следващия парламент 75:25
ИТН ще е втора сила в следващия парламент 25:75
ДПС ще бъде трета сила в следващия парламент 50:50
ДБ ще има около 300 000 гласа - 90:10

Ще излъчи ли този парламент правителство и какво ще бъде то?

“Възстановяването” на премиера Борисов е ситуативно и той вероятно съзнава това. По време на първите мерки срещу коронавируса (април 2020) рейтингът му израсна до над 60%, но отливът през август го запрати пред край на политическата му кариера. Той едва ли ще поиска (дори при категорична победа) да рискува още един електорален “откат” с хилядни тълпи на улицата, които скандират “оставка!”. Въпреки че към момента надеждата за политическа алтернатива изглежда убита, тя има възхитителното свойство бързо да се съживява и да поднася изненади.

На свой ред в ДПС винаги са се опасявали от дестабилизация на страната, защото съзнават, че тя е “бременна” с консолидация на антитурска основа.

Т.е. и двете посочени партии са заинтересовани от сравнително стабилно правителство без пряко тяхно участие. Такова правителство би било нещо като буфер във времето, от който те се нуждаят. От друга страна, те не могат да влязат в открита коалиция по никакъв начин, това би било ритуално самоубийство на ГЕРБ.

Не изглежда вероятно, че останалите участници в парламента ще са способни да изградят коалиция “анти ГЕРБ / анти ДПС”. Най-малкото защото Слави Трифонов трудно ще си позволи коалиция с БСП.

Конфигурацията на политическите сили към момента като че ли говори за възможност за втори парламентарни избори през 2021 г. Но това е илюзорно, защото резултатът от такива втори избори би бил напълно непредвидим (още по-малко на фона на редовните президентски избори през есента). Затова, най-вероятно изглежда в мандата на ГЕРБ (или в друг мандат) да се излъчи “догово̀рен кабинет” (под името “програмен”, “експертен”, “технократичен”...), който ще подчертава своята не-коалиционност. Т.е. чака ни нещо като втори Беров.

Прогнозни вероятности

Ще има втори парламентарни избори през 2021 г. - 20:80

Излъченото на тези избори правителство ще има къс мандат (до 2 години) - 80:20

Кабинетът ще бъде не-коалиционен и ще се нарича „програмен“ / „експертен“ / т.н. - 80:20

Бойко Борисов ще бъде избран за премиер за четвърти път - 30:70.

 

Източник: offnews.bg

Main Menu