Огнян Минчев: Тази предизборна кампания е на монолозите, за жалост-много гневни монолози

05 Ное 2021 16:03

"Тази предизборна кампания е кампания на монолозите, за съжаление - много гневни монолози. Изборът на хората се препятства от разводняването с периферни маргинални фигури и от обстоятелството, че основните политически фигури се мразят жестоко помежду си. Това е в съответствие със силната поляризация в обществото. Поведението на политиците легитимира поляризацията в обществото, засилва гнева и омразата, тенденцията към конфликт". Това каза пред БНР политологът Огнян Минчев.

Той посочи, че заради промяна на избирателния закон кампанията в медийното си измерение е в непропорционално висока степен доминирана от представители на малки периферни политически партии и кандидати за президент:

"Всички, които се кандидатират, каквито и да са те, могат спокойно да се изкажат по обществените медии. И по БНТ видяхме шествие на тип хора, които не сме виждали от 90-те години насам. Кампанията е доминирана от хора и позиции, които са дълбоко маргинални. Това осакатява възможността на хората да правят информиран избор... А държавният глава няма интерес да влезе в диалог със своите съперници и така не дава възможност да станат ясни преимуществата на неговата кандидатура".

Според Минчев политиците - вместо да водят нацията, се опитват да лавират между различни позиции:

"Пандемията и отношението към нея е допълнителен разделителен фактор, който проектира нарастващата импотентност на политическото лидерство да излезе и с категорична позиция да защити нормалната, разумната теза в условията на тази пандемия... Хората, които са против ваксинацията, имат своите аргументи, но те не са толкова рационални, колкото се крият в обстоятелството, че огромна част от българите е разочарована от авторитетите, които трябва да ги водят. Затова имаме и криза на лидерство".

В предаването "Хоризонт за вас" политологът допълни:

"Политическите партии са се разделили по повод основната линия на противопоставяне между до вчера управляващата партия и днес управляващия президент. Дори се стига до там, че хората вече загърбват самата идея за управление на партиите, което е особено опасно на фона на общата криза на демокрацията, която преживяваме... В България, когато се сменя властта, рухва държавата. На сцената излизат буфосинхронисти - 45-ото и 46-ото Народно събрание, които правят невъзможно страната да бъде управлявана по нормален конституционен начин".

По думите му т.нар. "политическа класа" ще прояви чувство за самосъхранение и ще създаде правителство, "защото иначе наслагващите се кризи ще взривят цялостния политически модел и на негово място ще дойде хаосът, който ще бъде наследен от диктатурата".

Main Menu