СДС с остра позиция срещу Митрофанова на Съединението

08 Сеп 2022 18:39

Скандализирани сме от присъствието на руския посланик на тържествата по повод Съединението в Пловдив. Редно ли е посланик на страна – агресор, която избива невинни хора и се опитва да блокира нормалния живот в Европа чрез газов рекет, да стои зад българския президент?!

Това се казва в позиция на Съюза на демократичните сили. От СДС обаче не споменават, че поканата към посланик Митрофанова е дошла от общинската администрация в Пловдив, оглавявана от кмета Здравко Димитров, представител на коалиционния им партньор ГЕРБ. Според общинския пресцентър подобни покани се изпращат всяка година до "целия дипломатически корпус", като този път са се отзовали близо 15 посланици, а американският посланик Херо Мустафа е присъствала на други събития по повод празника по-рано през деня, съобщи снощи Свободна Европа. От президентството не са потвърдили дали поканата към Митрофанова е била съгласувана с администрацията на държавния глава и дали президентът е знаел предварително за нея.

Присъствието на руския посланик е знак. Той показва, че въпреки изгонването през последните години на немалко руски дипломати и заплахите за закриването на посолството им у нас, няма да отстъпят по никакъв начин и ще продължат опитите си за завръщане на България под крилото на Кремъл, пишат още от СДС.

В позицията на сините се казва още:

Присъствието на Митрофанова е странно, предвид ролята на Русия и нейната яростна съпротива срещу българското Съединение.
Фактът, че руският посланик се появи на това събитие, поставя важни въпроси: дали това е акт на извинение за действията на Русия преди 137 години, дали е непознаване на историята, отричането й в периода на Царска Русия, или е ясна заявка, че Кремъл няма лесно да пусне България от „братската“ си прегръдка?

Не вярваме да е извинение и искане на прошка, защото това не е в стила на имперската мегаломания на Кремъл. Едва ли Митрофанова не е запозната и с руската съпротива против българското Съединение. Остава вариантът, че ние все още сме твърде важна цел за Русия, че тя и нейната „пета колона“ няма да се откажат от опитите да ни държат в тяхната орбита и зависимости, защото залогът за завръщането на България под нейно влияние е голям.

Затова битката у нас отново е между Запада и Изтока, между Европа и Евразия, между цивилизационния избор и опитите на мрежите на ДС и „петата колона“ за завой към Кремъл

 

Битка, която не е преставала през последните 33 години, и решителното сражение предстои!

Main Menu