От днес 2/3 от родната къща на Димитър Талев в Прилеп е българска

02 Юни 2024 08:54
От днес 2/3 от родната къща на Димитър Талев в Прилеп е българска БГНЕС

От днес две-трети от родната къща на Димитър Талев в Прилеп са българска собственост. Това съобщи Манол Пейков във Facebook. По-точно собственост са на регистрираната в обществена полза фондация "Манол Пейков и приятели" – благодарение на 1374 дарители, които повярваха в каузата.

 

Какво предстои:

 

1) Авариен ремонт на покрива с цел подсушаване и обезопасяване. Срок: до няколко седмици. (Вече са предприети действия за издаване на разрешително за въпросния ремонт.)

2) Подготвяне на план и екип за реконструкция и възстановяване с експерти и строители от България и Македония. Срок: няколко месеца, може би година.

 

3) Влизане в преговори със собствениците на останалата 1/3 от къщата с цел нейното придобиване (което, освен всичко останало, ще ни развърже ръцете за мащабна, детайлна и внимателна реставрация). Срок: безсрочно.

 

4) Назначаване на човек с постоянен ангажимент, който да поддържа и стопанисва къщата, да посреща хора и да организира събития. Срок: дългосрочно (начало: след приключване на ремонта).

П.П. Сумата за придобиване на къщата е 82,500 евро (като 2,500 са за плащане на местния данък). Към това следва да се прибавят адвокатски разходи (по разписка) за 1,050 евро, сиреч – общо 83,550 евро, или 163,410 лв.

 

Това означава, че от събраните от в а с средства остават още 52,388 лева, които ще ползваме (при пълна отчетност, разбира се) за предстоящите ремонти и (евентуални) придобивания на останалите дялове от къщата.