Британски майстор на карнавални кукли прави работилница за Айляк парад в Пловдив

17 Ян 2019 12:13

 

От днес в пространството на СКЛАД започва майсторски клас за изработка на големи парадни кукли, воден от световноизвестния британски артист от корейски произход Андрю Ким. Ким пристига в Пловдив, за да сподели с българските си колеги опита си в кукловодството и организирането на мащабни паради и шествия. Заниманията са част от подготовката за голямото издание на „Айляк парад“, който ще премине по Главната пешеходна улица на 4 май тази година, като акцент в програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата“. В рамките на десет дни 13 театрални и визуални артисти от Пловдив и страната ще изработят заедно с Андрю Ким няколкометровите карнавални кукли за шествието.
След успешното първо издание на парада в края на миналата година, организаторите предвиждат да включат още стотици участници от читалищата, спортните клубове и различни организации в града, които сами да изработят своите кукли за големия парад през май.
„Aйляк Парад“ е проект на Фондация „ЖАР театър-изкуство-култура“, който се осъществява в партньорство с HANDMADE PARADE, Великобритания; STALKER TEATRO, Италия; НЧ „Възраждане’1983“ – Пловдив, НЧ „Младост’1983“ – Пловдив, НЧ „П.Р.Славейков’1908“ – Пловдив, НЧ „Назъм Хикмет’1922“ – Пловдив, НЧ „Н. Вапцаров’1928“ – Пловдив, КСУ „Олга Скобелева“ и др.

За Андрю Ким:
Майстор на големи карнавални кукли и маски, кукловод, режисьор и експерт в организирането на паради, фестивали и мащабни театрални събития на открито със световен авторитет. Роден в Корея, отгледан и получил своето образование в САЩ, Андрю започва своята кариера в световно известния In the Heart of the Beast Puppet and Mask Theatre, Минесота, САЩ, работи с култовите Bread and Puppet Theatre, San Francisco Mime Troupe, Theatret Thalias Tjenere (Дания) и базирания в Манчестер, Великобритания Horse and Bamboo Theatre. От 2006 година се установява трайно в Англия, където живее и работи и досега. Андрю е основател и в продължение на десет години (до 2017 вкл.) артистичен директор на HANDMADE PARADE. Води уъркшопи и майсторки класове в Англия, САЩ, Корея, Дания, Чехия и др.

 

Main Menu