Антихрист на Емилиян Станев оживява на сцената на ДК Борис Христов

18 Ян 2019 12:47

На 29 януари на сцената на Дома на културата Борис Христов зрителите ще могат да видят постановката "Антихрист". Драматизацията и постановката по един от най-значимите романи в българската литература – „Антихрист“ на Емилиян Станев, са дело на Бойко Илиев. 

„Антихрист“ на Емилиян Станев е един от най-големите романи на българската литература. Това е творба, която ни показва, че има нещо отвъд вярата, нещо свързано с човешката воля, с простия възглед за добро и лошо, за правилно и неправилно, за важно и маловажно, което спасява отделния човек.

„Искам да проследя онези духовни пътища на българина, които бяха пресечени от историческите обстоятелства. Занимавайки се с моя Теофил, който е представител на най-духовно, най-издигнатите българи от времето на цар Иван Александър, аз се занимавам с общочовешки проблеми. Който се интересува от човешката душа, той се интересува както от днес, така и от вчера. Съвременността е без дата.” Ем. Станев

Този СПЕКТАКЪЛ - ПРИКАЗКА сякаш се ражда от пепелищата на варварството и издига глас през времето, като към горчивината на мъдростта се прибавя сладостта на спомена. И мъдрият Теофил, и наивният Еньо, които са едно, са все от корена на Тодор Самоход, царския зограф. Но Еньо е младостта с най -дълбоките и сили и с най-пищните и лъжливи знаци. Предопределено е Еньо да чуе клепалата и рева на Янтра, да види отблясъците на кубетата на църквата и прозорците на дворците, да прозре ръждивата красота, в която живеят хората и която долавят само всепроникващите очички на детската душа. Предопределено е Еньо да се влюби в царската дъщеря, да срещне цар Иван - Александър и да види рода му, да обикне таворската светлина, т.е. светлината на извисената духовност и на лъжливата религия, и да премине през много лични житейски патила, за да бъде преследван от онова , което довчера е обичал. И предопределено е Теофил, обезобразения грешник и смешник - т.е. късният Еньо, - да разкаже за себе си, да се види като малко поточе, разливало в житейски събития, в срещи, в човешка обич и омраза. Някъде у Теофил, отминат и отречен, заглъхва тихият и богобоязлив юноша, който е писал любовни стихове за царската дъщеря. А остава другият човек - да се бори със себе си, да извисява себе си и със себе си и времето. Намерил е разрешението едва накрая - когато оголва меча и замахва срещу турчина поробител, дошъл с организараността си, с фанатизма си, с дивачеството си, за да сложи край на издълбоко избухналото духовно развитие на нашия живот. Такава е основната философска и изобразителна идея на драматизацията. Той ни поднася заедно с приключенията на Еньо по време на падането на Търновград и някои горчиви истини за народностната ни характерология. Подсказва ни творческата ни мъдрост, диалектиката на самопознанието ни, с което сме могли да се утвърждаваме и да се самоотричаме.

Ако ни подкрепите в това нелеко начинание ще имате възможност да популяризирате своята дейност, като присъствате във всички рекламни материали посветени на спектакъла.

Само на  29 Януари от 19 ч. в Д.К. „Б.Христов”, Билети: Билетен Център пред Общината

Участват:Елена Петрова, Николай Сотиров, Любомир Ковачев, Веселин Калановски, Евгени Стефанов, Николай Сяров

Драматизация и режисура – Бойко Илиев

 

 

 

 

Main Menu