Днес е втората вечер от безплатната прожекция на филма „Deus Nobiscum/Съ Нами Богъ“

13 Мар 2019 11:22

При изключителен интерес и препълнена зала, снощи в Дома на културата „Борис Христов“ започна безплатната прожекция в Пловдив на новия премиерен документален филм „Deus Nobiscum/Съ Нами Богъ“, посветен на Третото Българско Царство.

Режисьор и продуцент на филма е Степан Поляков, сценарист Тошо Пейков, главен оператор Момчил Александров, музиката е на композитора Митко Щерев. Филмът е от 5 части, всяка по 40 минути и е със специалното участие на Н.В.Симеон Сакскобургготски,

През първия ден – 12 март, бяха прожектирани първите 2 серии - „Третата държава. Възкресение на изток“ и „Любимото дете на Европа – Князът на обречените“.

Специално за прожекцията в Пловдив пристигнаха Степан Поляков, Момчил Александров и композитора Митко Щерев, заедно с директора на продукцията Георги Андреев. Те бяха посрещнати от заместник-кмета по култура и туризъм на Община Пловдив инж. Александър Държиков и разказаха на публиката вълнуващи моменти от процеса на създаване на филма, който е заснет изцяло с частни средства, една немалка част от тях дарени от пловдивски личности и фирми. Георги Андреев специално им благодари.

Този филм не е за или против монархията, разказа Степан Поляков. В края на 19-и век, когато България се завръща към независимостта си, само три държави в Европа са републики. И най-вероятно българските мъдреци правилно са решили да търсят цар отвън. В тази наднационална династическа въртележка някой е трябвало да се чувства като у дома си в кралските дворове – че и по-навътре от дворовете дори. Всъщност историята на съвременните европейски монархии започва от един малък германски княжески род Ветините /The House of Wettin/. Те господстват повече от 800 години и от тях произлизат Сакс-Кобургготската, Уиндзорската и още някои популярни династии. Нашите царе са роднини и с френските бурбони. А по ирония на съдбата Батенберг и Фердинанд също имат общи роднини. Не е въпрос на мерки и теглилки, но, вероятно, у Симеон Сакскобургготски тече повече царска кръв, отколкото у Елизабет Втора. По времето на Третото българско царство през тези 68 години България е съществувала по един достоен начин. Което означава, че гражданите й са водили достоен за европейската цивилизация начин на живот, разказа още Поляков.

 

Тази част от европейската история никога не е била разказвана. Винаги е оставала, вплетена из другите сюжети, но нищо повече. От Лондон до Санкт Петербург, от Версай до Виена, от Вроцлав до Киев, от Берлин до Москва, от Ватикана до островите на Гърция и Константинопол. През тези места минава историята и на Третата Българска държава.

„Владетелите на Третото Българско царство са най-близки роднини на руските императори, британските, френските, италианските крале. Всички те сключват съюзи и бракове, ще спорят и воюват помежду си. За да сe превърне Европа в това, което е днес. Длъжници сме на младото поколение по отношение на написаното в българските учебници. Надявам се това да се поправи един ден, каза Митко Щерев, който сподели, че писането на музиката към филма е отнело почти година и половина, но оценява тази работа като един изключително важен момент в своя живот.

Уникални кино и фотоархиви, блясъкът на Стария континент отвътре така, както само монарсите са го виждали. Разказ за коварства, достойнство, интриги, любови, себеотрицание и саможертва.. Част от филма е сниман в Пловдив. Освен в България, снимките са правени в Света гора (Халкидики, Гърция), Сан Стефано (Истанбул, Турция), Двореца Бъкингам (Лондон, Великобритания), Двореца Шьонбрун (Виена, Австрия), във Верона (Италия) и редица други места, пряко или косвено свързани със съдбата на България в периода 1878-1946 година.

 

Тази вечер - 13 март, отново от 17.30 часа, зрителите могат да видят и другите 3 серии -„Царят, императорите, Рим – бдението“, „Баща срещу син, син срещу баща – държавата“ и „Два пъти кръщаван, два пъти погребван – монархът“.

 

Прожекцията на новия премиерен документален филм „Deus Nobiscum/Съ Нами Богъ“ в Пловдив се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

Main Menu