"Невидимият рок. Алтернативната рок сцена в България" с премиера в Пловдив

19 Мар 2019 14:48

"Невидимият рок. Алтернативната рок сцена в България” e дебютната книга на д-р Гергана Райжекова, която се появи в началото на месец март. Подобен род научна книга за алтернативната сцена в България се появява за първи път на книжния пазар в България и е особен принос не само в научно отношение, но и като рядък вид рок документалистика за българската сцена и нейните особености. Нейният автор е изследовател на рока в България и учен-теренист, антрополог, музикант и музикален журналист като книгата е задълбочено изследване и анализ на алтернативната музикална сцена и представлява докторската й дисертация, която тя успешно защитава през 2017 г. в СУ “Св. Климент Охридски”.

"Невидимият рок" е базирана на над 70 интервюта с представители на музикалната рок сцена в България и включва седем пълни интервюта с представители на същата тази сцена и гледната им точка за състоянието, развитието и проблеми на родната алтернативна сцена. Именно събраните интервюта са един от най-ценните приноси в книгата и представляват снимка на сцената през годините, където натежава именно въпросът защо рокът понастоящем е невидим? Главни действащи лица са Николай Костиков, ивент мениджър, Явор Ганчев, собственик на музикален магазин, Елена Пенева, ПР и музикант, Емил Братанов, дългогодишен музикален журналист, Драго Балджиев, музикант и бивш помощник-управител в клуб, Тони Арнаудов, музикант и мениджър на младежки банди, и Мартин Михайлов, мениджър и управител на клубове.

Книгата “Невидимият рок. Алтернативната рок сцена в България“ съдържа още два предговора, 13 глави, 7 интервюта, пълна библиография, откъси от рецензии на журито, както и списък с всички 70 интервюирани представители от музикалната сцена и наброява общо 530 страници. Шрифтът Adys използван в книгата е специално разработен за дислексици, а поместените ценни фотографии са дело на Нели Недева-Воева, като много алтернативни групи също подпомагат със снимков материал изданието.

Представянето в София бе на 15 март в клуб Строежа, а в гр. Пловдив е на 22 март в клуб No Sense.

 Повече за книгата може да прочетете на сайта: http://www.rayzhekova.com/

Main Menu