Концерт-спектакълът „България – земя благословена“ разказва за история и култура на Античния театър

21 Май 2019 13:00

 

След две прекрасни и вълнуващи представления в София мащабният и впечатляващо концерт-спектакъл „България – земя благословена“ ще гостува и в Пловдив, за да разкаже на всички пловдивчани и гости на града историята на нашата страна и нейните изключителни постижения в сферата на културата и изкуството. През 2019-а година едва ли би имало по-подходящо място за представяне на концерт-спектакъла „България – земя благословена“ от Пловдив, имайки предвид, че градът е Европейска столица на културата и всички погледи са насочени именно към един от най-великите български градове. Спектакълът разказва красивия, интересен и ценен разказ за българската история, изкуство и култура, които биха могли да бъдат еднакво високо оценени, както от българите, така и от чужденицте, които са избрали да посетят Пловдив, докосвайки се до изключителната му история и наситена културна програма.
Концерт-спектакъл „България – земя благословена“ ще гостува в Града на тепетата на 17-и юни на сцената на Античен театър Пловдив. Не бихме могли да се сетим за по-подходящо място, на което да бъде представен този български спектакъл, който напомня на всички нас за значимата ни роля в културното развитие на Европа.
На 17-и юни в Античен театър „Пловдив“ концерт-спектакълът „България – земя благословена“ ще отдаде почит към 90-годишнината от рождението на един от най-великите български писатели – Йордан Радичков, както и към един най-красивите и исторически значими български градове – Пловдив. Град-явление, успял да преодолее безброй препятствия и перипетии, но подобно на българския народ, за който разказва спектакълът, Пловдив е жив и винаги ще бъде.
Концерт-спектакълът „България – земя благословена“ с режисьор Борис Радев и продуцент Народен театър „Иван Вазов“ ще докосне публиката до митовете, легендите и историята на Земята на българите, използвайки магията на музиката, танците и изключителните достижения на най-великите български поети и писатели, обръщайки специално внимание на фигурата на изключителния Йордан Радичков, който през 2019-а година щеше да празнува своя 90-годишен юбилей.
В концерт-спектакъла ще вземат участие някои от най-разпознаваемите лица на Народния театър като Георги Мамалев, Параскева Джукелова, Дарин Ангелов, Стоян Алексиев, Васил Драганов, Теодор Елмазов и Пламен Пеев, както и уникалните танцьори от балет „Арабеск”, феноменалните ансамбъл „Българе”, спиращите дъха „101 каба гайди“, както и страхотната вокална група „Ведра Лика”.
Нито датите, нито годината са избрани случайно – те са плод на желанието на организаторите да почетат великия Йордан Радичков с концерт-спектакъл, който да припомни на всички българи великите и достойни мъже и жени, които, чрез силата на изкуството и знанието са достигали до умовете и сърцата на хората. Герои, чиито оръжия са били не сабята и меча, а писалката, словото, просветата, изкуството и културата. Герои, които на мъката са отговаряли с мъдрост. Герои, които на болката са отговаряли с чест, а на несправедливостта със знание. От подобни герои се нуждаем днес – отдадени, силни, смели и уверени, че именно в книгите и културата се крие спасението.
Чрез силата на музиката, вълшебството на текста и емоцията на танца, концерт-спектакълът „България – земя благословена“ съумява да разкаже историята на българската култура и изкуство, които са оставили значима и трайна следа в цялата еворпейска цивилизация. Постижения, които трябва да помним, и с които трябва да се гордем.
Билетите за спектакъла се разпространяват в системата на Eventim и са на цени от 20 до 50 лева. Освен на Eventim.bg и във всички партньорски обекти на компанията билети могат да се закупят и от Билетен център пред общината, Туристически информационен център (срещу Римски стадион), Комплекс С.И.Л.А., Античен театър Пловдив.

Main Menu