Творби на Владимир Димитров – Майстора „оживяват“ във водата на Гребната база в събота

12 Юни 2019 16:13

 

 

Легендарното платно на Владимир Димитров - Майстора "Момиче със слънчогледи" ще покрие няколко декара от канала на Гребната база на 15 юни. Мултимедиен спектакъл ще представи творчеството на именития художник от 21.30 часа със средствата на танцовия балет и 3D мапинга. Проектът се реализира от община Кюстендил, сдружение "Дебют" и сдружение "Партньори - Кюстендил"- школа „Новите майстори“ и e част от официалната програма на „Пловдив 2019“.
Изображението на лицето на девойката ще бъде с размери 9/14 метра. Заедно с него във водата ще плуват още 24 платна, на които ще бъдат изобразени слънчогледите. Изграждането на картината ще може да се наблюдава през целия ден от трибуните, като кулминацията ще бъде от 21:30 до 22:30 ч.
На фона на фолклорна българска музика, картини на Майстора ще бъдат изобразени на мащабен воден екран чрез съвременни технологии - лазери и диодни видео стени. Танцов театър на брега ще пресъздава елементи от картините на майстора, стилизирано представящи елементи от българския бит и традиционни ритуали.
Режисьор на проекта е Лозен Йорданов, а творческата идея и осъществяването на мащабната картина е дело на Евгени Серафимов и неговите ученици, които са на възраст от 17 до 25 години. Използвани са 120 литра боя за изрисуване на творбата. Това е уникален проект, който се реализира за пръв път в света и съчетава живопис, цветове, вода и светлина. Пловдивчани и гости на града ще имат възможност да наблюдават създаването на творбата, което ще стартира в 10:00 ч сутринта. Очаква се около 11:30 ч. цялата картина да е готова. Целият процес ще бъде запечатан на лента от студенти от НАТФИЗ.
„Плаващи картини сред водата – провокирай въображението“ преплита съвременност и традиция. Проектът се реализира като одобрен по отворена покана за градовете-кандидати, която даде възможност на Варна, София и Велико Търново да представят най-добрите си идейни проекти, набрани по време на кандидастването, като част от Пловдив 2019.

Main Menu