Премиера на книгата „Геният и зануленото време” и два спектакъла на днешната „Сцена на кръстопът”

18 Сеп 2019 15:03

Премиерата на най-новата книга на незрящия театрален журналист Йордан Георгиев „Геният и зануленото време“ ще бъде днес в 17.30 часа в пловдивската галерия U P.A.R.K. Събитието е част от програмата на международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ и се организира съвместно с издателство „Жанет 45”.

Книгата „Геният и зануленото време“ представлява първо цялостно и задълбочено изследване театралния път на режисьора Слави Шкаров – един от най-самобитните творци със запазено място сред водещите фигури на силното режисьорско поколение, навлязло в българския театър в средата на 60-те години на миналия век – нещо, което е дало повод на покойния театрален критик Атанас Бояджиев да го нарече режисьор, белязан с творческа гениалност.

30 години след смъртта му приносът на Слави Шкаров към националния ни театър продължава да бъде недостатъчно оценен, така, както приживе бяха спъвани всички негови опити да поставя свои спектакли на софийска сцена. Показателно за любовта, която този човек е предизвиквал, е фактът, че вече три десетилетия всяка година на рождения му ден 12 април негови приятели – актьори, режисьори, драматурзи, художници, композитори и обикновени зрители, се събират в негова памет, без някой да ги организира специално.

В представянето в Пловдив ще участват актьорите Боряна Братоева, Елена Иванова, Ева Данаилова и Живко Джуранов, композиторът Михаил Шишков, както и студенти от класа на професор-доктор Ивайло Христов в НАТФИЗ – Никол Ташлийска, Ясен Атанасов, Жаклин Даскалова и др.

Ще бъдат прочетени откъси от книгата и от емблематични пиеси, поставени от Слави Шкаров, ще звучат аудио записи със спомени за Слави, както и музикални изпълнения на живо. Входът е свободен.

Фестивалът „Сцена на кръстопът” продължава с две представления. От 19 часа в голямата зала на Драматичния театър е „Тъпи ентусиасти” от Теди Москов и Симон Шварц, а от 19.30 часа в камерната зала е „Апарт” на театър „Азарян”.

 

Main Menu