Прасето и културата

01 Окт 2019 10:45

Да, точно „Прасето и културата“ е тема на десетото издание на международното биенале „Майстори на карикатурата“. Темата е допаднала на 87 автори от 30 страни по света. Те са нарисували 203 карикатури, които днес ще бъдат показани за първи път в залите на Етнографския музей в Стария град. Според директора на музея доц. д-р Ангел Янков темата „Прасето и културата“ може и да е затруднила авторите, защото те трябва да обрисуват причудливата двойка като едно цяло. „Майсторите на карикатурата ни показват, че образът на прасето/свинята позволява широка интерпретация в разнообразен културен контекст. В изданието може да се проследи „разказът“ за борбата между питомното и дивото, между човека и прасето, както и богатата символика, свързана с този животински вид“ - пише в предговора на каталога доц. Янков.

Спомоществовател на десетото биенале на карикатурата е Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. В обръщението си към карикатуристите и почитателите на техните рисунки президентът на висшето учебно заведение проф. д-р Димитър Димитров казва, че биеналето е „повод да се замислим накъде върви културата на човешката цивилизация“. Професорът дава и тема за размисъл: дали нарастващият брой на медиите, които излъочват култура, реципрочно извисяват културата на човека. Или обратното - „облъчването на хомосапиенса с насилие, цинизъм и пошлост завладява все по-голям дял от човечеството“ - пита и себе си професор Димитров.

Откриването на десетото международно биенале „Майстори на карикатурата“ ще бъде от 18 часа днес – 1 октомври 2019 година в Регионалния етнографски музей. Организатори са Община Пловдив, Регионалният етнографски музей, Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, Дружеството на пловдивските карикатуристи.

 

Main Menu