Духът на Япония завзе Пловдив с уникален спектакъл /снимки + видео/

17 Ное 2019 16:12

Великолепен спектакъл на японското танцово и музикално изкуство представиха изпълнители от побратимения на Пловдив град Окаяма в Дом на културата „Борис Христов“ вчера вечерта.

Традиционният танц Ураджа* плени публиката със своя уникалност, хармония и енергичност. Зрителите бяха толкова впечатлени, че се включиха в самия танц на сцената, а сред най-активните беше кметът на Окаяма Масао Омори.

„Японската култура е прочута с изтънчената си кухня и изискани ритуали, с традиционните си изкуства и съвременна поп култура. Уникалните обществени отношения и обичаи в Япония са това, което я превръща в образцов културен модел в цял свят“, заяви в приветствените си думи кметът Здравко Димитров от сцената преди началото на концерта.

„При споменаването на Япония, мнозина се сещат за красивите кимона, за войните - самураи с легендарни бойни умения, за внушителните сумо – борци (включително нашият Котоошу) и за спиращите дъха градини с вишневи дървета,“ допълни още Здравко Димитров и предостави думата на кметът на Окаяма Масао Омори.

Той изрази възхищение от посещението си в Града под тепетата: "Благодаря за топлото посрещане. За нас това е първото посещение във Вашия град и сме възхитени. Имате невероятни културни забележителности и история. 47 години са изминали от побратимяването на двата града и за този период още повече сме се сближили,“ заяви Масао Омори и подчерта, че през 2022г. се навършват 50 години от побратимяването и всички от Пловдив са "Добре дошли" в Окаяма.

Истинска изненада за хората в залата беше изпълнението на детската песничка "Над смълчаните полета" от японската трупа.

Инструментите, които зрителите видяха по време на представлението, са забележителни и характерни за японската традиционна музика. Кото (струнен инструмент) и шакухачи (бамбукова флейта) се изработват с японски антропологични характеристики от около 1200 години, а шамисен (ръчен струнен инструмент) има около 400-годишна история.

Особено в епохата на Едо (1603-1868) много блестящи музиканти са посветили живота си, за да направят тези инструменти фантастични.

Днес, 17 ноември, от 11.00 часа на откритата сцена пред Община Пловдив пловдивчани и гостите на града ще могат да се насладят на японското музикално и танцово изкуство на специално даден за тях едночасов концерт.
……………………….

*Танцът Ураджа (демони) е представление, кръстено на местната стара приказка, която се нарича „Момотаро“ (Прасковеното момче).
Момотаро идва на този свят, за да се бори срещу злите сили и благодарение на помощта на няколко животни успява да победи злите духове на Демонския остров. Момотаро е един от най – популярните герои в Япония. По време на Втората световна война е използван с пропагандни цели. Той е символ на борбата за справедлива кауза. Скулптура именно на този герой е подарена на Пловдив през 1992 година по случай 20-тата годишнина от побратимяването на двата града. Такива монументи като цяло не са често срещани и по тази причина е изключително символно, че Пловдив получи такъв. Днес скулптурата на Момотаро от Окаяма напомня на всички посетители на Цар Симеоновата градина в Пловдив, че някъде далеч на Изток има един приятелски настроен народ, който винаги е готов да си сътрудничи с нас българите
Момотаро е символ на гражданите на Окаяма и танцувайки на сцената, артистите ще разкажат за духа на древния град. Всичко това, придружено от характерен грим, елегантните и възхитителни дрехи, както и невероятното танцовото изпълнение, определено ще очароват публиката.

Main Menu