Малката главна в Пловдив разцъфтя в багрите на народните занаяти

03 Юли 2020 15:43

 

 

 

Точно в 17 часа на пл. Римски стадион вчера бе дадено началото на традиционния Пролетен панаир на занаятите, който тази година заради пандемията от коронавирус се провежда през лятото. Независимо от трудностите, над 70 майстори от цялата страна отново си дадоха среща в Пловдив, за да покажат тънкостите на над 22 различни занаята със свой авторски прочит и идея традицията да се пази и предава на младите хора.

Пловдивчани и гости на града могат да разгледат до неделя – 5 юли, включително, уникални изделия, разположени на шатрите на Малката главна ул. Райко Даскалов“ - художествени тъкани, тъкачество, дърворезба, изделия от кожа, ножарство, художествена керамика, грънчарство, художествено плетиво, шапкарство, национални кукли, народни музикални инструменти, кошничарство, накити, гравьорство и много други.

Организатор на красивото и пъстро събитие е Регионална занаятчийска камара – Пловдив. На откриването поздрав към участниците и гостите на града отправиха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и председателят на РЗК – Пловдив Тони Симидчиева, а музикален домакин отново бе представителният танцов ансамбъл „Седенчица”.

Независимо от високата лятна температура в града, атрактивните фолклорни изпълнения на момичетата и момчетата от ансамбъла предизвикаха доброто настроение на пловдивчани, които се хванаха на кръшно хоро в края на церемонията.

Сред гостите на откриването бяха също Енчо Енев - председател на Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите "Тракия" - Пловдив и член на УС на БХРА, Панко Енев – заместник-кмет на район Южен, известният дизайнер на шапки Ирина Сардарева - Къща на Шапките.

Философията на панаира, който се провежда два пъти годишно – на пролет и през есента е, че занаятите са живот, творят се с ръцете на талантливи хора, но идват от сърцето и по традиция не се записват, а тънкостите се предават от човек на човек. Специален акцент във всяко издание са децата. В Детски работилници за кошничарство и народни музикални инструменти всеки ден от 13.00ч. до 15.00ч. желаещите ще учат занаята при майстори Мехмед Шакир и Пламен Петракиев. Всички желаещи могат да се докоснат до богатството на българските занаяти и да провокират своите умения.

Main Menu