Композиторът Асен Аврамов води тридневна работилница за актьори и музиканти в Пловдив

17 Сеп 2020 10:16

 

 

Театрална работилница„Думи в действие“ на композитора Асен Аврамов отваря врати днес и ще продължи до 19 септември включително в рамките на фестивала „Сцена на кръстопът“ в Камерната зала на Драматичния театър от 11 ч.. Ателието е насочено към актьори и музиканти - инструменталисти, бийт мейкъри, DJ, бийтбоксери, във фазата на обучение, или професионалисти

Ателието предвижда в рамките на 3 дни участниците да се съсредоточат върху сценичното представяне на поетически и други текстове в съпровод на звуци, звукови ефекти, музика, ритъм (beat).

„Думи в действие“ цели да развие уменията на актьорите в територията на перформативното слово – способността да се провеждат словесни сценични акции, съобразявайки се с музика, ритъм и т.н. Ателието се провежда в Камерна зала на Драматичен театър-Пловдив и е без такса за участие.

Участниците в ателието могат да бъдат разделени на активни и слушатели. Тъй като предвиденото за провеждане на ателието време е много ограничено – 3 дни – необходимо е онези участници (актьори), които са решили да вземат активно участие, да се явят подготвили (наизуст) обемен (с продължителност поне 2-3 минути) поетичен текст на български език и да са подбрали съпровод за него – музика, звуци, ритъм (beat).

Участниците музиканти – инструменталисти не е необходимо да подготвят какъвто и да било материал, тъй като те ще съпровождат (импровизирайки) избраните от актьорите текстови материали.

Подбраните текстове могат да са както от най-съвременна българска или преведена на български поезия, така и поетически текстове на песни (но при настоящата интерпретация задължително да бъдат извадени от контекста на оригиналната песен), а също и образци от класическата лирическа литература. Важното е начинът, по който участниците ще интерпретират музикално избрания текст в своята словесна акция.

Записалите се за участие музиканти ще участват заедно с актьорите, като съпровождат сценичната акция, импровизирайки с ритъм (beat) и/или звуци, музика и прочее, за изграждането на едно кратко сценично вокално-инструментално произведение.

Това е втората театрална работилница след тази на актрисата Силвия Лулчева, която програмата на 24-ата „Сцена на кръстопът” предлага тази година. Интересът и към двете събития е голям.

Тази вечер от 19 часа в Голямата зала на театъра ще се проведе и друга атрактивна среща – представянето на романа „Книга за песните” на Стефан Вълдобрев. Специални гости са Мая Бежанска, Рут Колева, Керана и приятели. Входът е свободен, но само с покани, които се дават на касата на Драматичния театър.
В затвореното пространство на голямата зала зрителите трябва да бъдат с маски или други предпазни средства, каквито за изискванията заради пандемията от коронавирус.

Мотото на 24-ото издание на „Сцена на кръстопът” е „Театъра-Гордостта”. По традиция своята подкрепа за фестивала дават Министерство на културата и Община Пловдив, както и главният спонсор „Роза Импекс” и спонсорите „КЦМ 2000 груп”, МАИ Груп Холдинг, Атаро Клима и Ондулин.

 

 

Main Menu