Мила Георгиева, Георги Черкин и Максим Ешкенази гостуват в Пловдив с „Кино и класика“

19 Окт 2020 10:48

Именити български музиканти ще гостуват след три дни на „Европейски музикален фестивал“ в Пловдив, който е част от Календара на културните събития на града. Цигуларката Мила Георгиева и пианистът Георги Черкин ще си партнират с Оркестъра на Класик ФМ радио в атрактивния мултимедиен концерт „Кино и класика“ на 22 октомври от 19.00 ч. в Дома на културата „Борис Христов“. На диригентския пулт ще застане харизматичният маестро Максим Ешкенази, а визуалното оформление на програмата е дело на популярния актьор и режисьор Иван Юруков.

 

Програмата „Кино и класика“ залага на експлозивна комбинация от виртуозни класически пиеси и любими филмови хитове. Публиката ще се наслади на творби от Сен-Санс, Чайковски и Моцарт и на вълнуващите мелодии на Джон Уилямс, създадени за големия екран. Пианистът Георги Черкин, който работи активно и като оркестратор, подготвя нови версии за цигулка и оркестър на теми от „Междузвездни войни“, а в програмата са още филмите „Хари Потър“, „Карибски пирати“, „Усещане за жена“, които също са се превърнали в класика.

Премиерно за Пловдив ще бъде изпълнена втора част от Violintango Concerto от испанския композитор Мелани Местре. Творбата е създадена през 2010 година и съчетава в уникална сплав бароковата полифония на Бах и страстното танго на Пиацола.

 

Проектът „Кино и класика“ се реализира за трети пореден път. През 2014 и 2016 година Оркестърът на Класик ФМ радио представи с огромен успех първите две продукции под същото заглавие в София. Цигуларката Мила Георгиева за първи път се включва в проекта „Кино и класика“ и е очарована от мелодиите на Джон Уилямс. Популярните теми от „Междузвездни войни“ са любими и на трите й деца, които живеят в Лондон, но винаги присъстват на концертите на майка си в България. Мила Георгиева е дългогодишен концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт. Активната й кариера на солист е свързана с престижни европейски оркестри като „Гевандхаус“ - Лайпциг, Бамбергския симфоничен оркестър, Цюрихския камерен оркестър и др. През последните години тя има множество успешни изяви в Европа и България. Носител е на престижната награда „Кристална лира“.

 

Максим Ешкенази и Георги Черкин са част от „Кино и класика“ от самото създаване през 2014 ч. Георги всеки път изненадва публиката с нови оригинални аранжименти на филмовите хитове. Той е възпитаник на НМУ „Л. Пипков“ и НМА в София, както и на Академия „Санта Чечилия“ в Рим. Кариерата му е свързана с концерти в залите Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др. Изнасял е клавирни рецитали в Рим, Париж, Берлин, Прага, Варшава, Москва, Братислава и др. С Филхармоничен камерен оркестър – Берлин той изнася концерти в Унгария, Полша, Русия и Германия на престижните сцени на Берлинската филхармония и „Гевандхаус“, Лайпциг.

 

Максим Ешкенази в последните години дирижира много концерти с филмова музика и притежава огромна колекция от филмови партитури. Той развива своята музикална кариера в САЩ и България, като изнася много концерти и работи активно с млади музиканти. Ешкенази работи в училището за сценични изкуства „Колбърн“, където понастоящем е музикален директор, диригент на камерния оркестър и симфоничния оркестър на училището, както и асистент диригент на Консерваторията „Колбърн“. В допълнение към дирижирането, Максим Ешкенази е съветник и консултант на детските програми „Фортисимо в клас“ и „Фортисимо Фамилия“, които той основава в България. От 2010 г. той е движеща фигура в организирането на ежегодния фестивал за популярна класическа музика „Фортисимо Фест“.

 

Билети за концертите могат да се купят в мрежата на Eventim, както и на касата на ДК „Борис Христов“ в Пловдив. (Събитието бе планирано за 11 април, но противоепидемичните мерки наложиха отлагането му за тази есен. Всички билети от 11 април важат за 22 октомври без заверка!)

 

Main Menu