Сдружение „Зограф“: Министър Банов да отложи „Нощта на музеите“ заради пандемията

13 Ное 2020 14:48

 

Струпването на хиляди хора на дълги опашки пред галериите и музеите в София в разгара на пандемията от COVID-19 крие огромни рискове и неизбежно ще натовари още повече здравната ни система, предупреждават от сдружение „Зограф“.

Насрочената за 14 ноември 2020 г. „Европейска нощ на музеите в София“, съорганизатор на която е Министерство на културата, трябва да бъде отложена и пренасрочена за пролетта на 2021 година, тъй като в момента почти цяла България вече се намира в т.нар. „червена“ зона и достигнахме най-големия брой активни случаи и хоспитализации, заявяват от гражданското сдружение. След като преди броени дни НДК взе правилното решение да отложи фестивала „Киномания“ за февруари заради пандемията, очакваме и културното министерство да разпореди „Нощта на музеите“ в София да се проведе през 2021 г., а не сега, когато броят на заразените с коронавирус непрекъснато расте, а здравната ни система буквално се задъхва, аргументират се от сдружение „Зограф“.

Както е известно, в предишните издания на Европейската нощ на музеите в София се включваха десетки хиляди хора от всички възрастови групи, привлечени към инициативата най-вече от възможността за безплатен вход в музеите и галериите, а при подобна масовост по обясними причини не може да става и дума за спазване на социална дистанция, посочват от гражданското сдружение. Да организираш обаче „Нощ на музеите“ в момент, когато епидемията достигна своя пик, а страната е изправена пред огромна здравна криза, е изключително опасно и не бива да се допуска, тъй като само няколко дни след провеждането на това масово „мероприятие“ със сигурност ще регистрираме нов взрив на положителни проби за коронавирус с всички произтичащи от това последствия, категорични са от „Зограф“. След като министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов издаде заповед за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на България, с която се преустановява провеждането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти в страната, въвеждат се „зелени коридори“ за пазаруване на гражданите над 65 г. в магазините, а всички колективни и индивидуални спортни мероприятия за всички възрастови групи на закрито и открито се провеждат без публика, здравият разум и отговорно държавническо поведение изискват съответните институции да отложат и „Нощта на музеите“ в София за догодина, или да разпоредят тя да се проведе на 14 ноември 2020 г. само и единствено в безопасен онлайн формат, като една виртуална разходка, заради влошената епидемична обстановка във връзка с разпространението на коронавируса, изтъкват от сдружение „Зограф“.

Main Menu