Започна 12-тото „Дефиле на младото вино“ в Пловдив /снимки/

13 Ное 2020 18:46

Бог Дионис (Виктор Бойчев) и инж. Любозар Фратев – председател на УС на Съвет по туризъм Пловдив, заедно с вакханки в бели тоги, танцьори и музиканти от Фолклорен ансамбъл „Тракия“ поведоха шествието по главната улица на Пловдив, което традиционно предхожда официалното откриване на фестивала „Дефиле на младото вино“.

Програмата започна пред сградата на община Пловдив с изпълнение на ансамбъл „Тракия“, а Бог Дионис призова пловдивчани и гости на града да се включат и да посетят 12-тото издание на фестивала, което започва от днес и продължава до неделя.

В него тази година участват 39 винопроизводители и 12 производители на храни и продукти. Те са разположени в дворовете на 14 от възрожденските къщи на Стария Пловдив. Тази година има и две нови локации – новореставрираната Къща „Иван Черноземски“ и ресторант „Алафрангите“. За удобство на винолюбителите има насочващи стрелки към всички фестивални локации и при желание за дегустация може да опитате над 200 вида вина реколта 2020 г.

По маршрута на шествието от община Пловдив към мястото на откриването на ул. Съборна, пловдивчани се насладиха на още две изпълнения на ансамбъл „Тракия“ – на стълбите на Каменица и на Римски стадион. Бог Дионис подканяше гражданите на Пловдив да се включат и приканваше към строго спазване на всички противоепидемични мерки.

Тяхното изпълнение ще съблюдават студенти от Медицински университет - Пловдив. Те ще бъдат с отличителни знаци и по всички локации и ще напомнят на посетителите на фестивала да носят своите лични предпазни маски и да ги свалят само по време на дегустация и хранене. Пред всеки от 14-те обекта ще има поставени дезинфектанти. Информационни табели ще напомнят за въведените мерки. Каре с информация по въпроса е поместено и в печатните брошури на събитието.

Официалното начало на 12-тото издание поставиха инж.Любозар Фратев – председател на Съвет по туризъм и организатор на фестивала, Пламен Панов – заместник кмет по култура, археология и туризъм на Община Пловдив, проф. д.р Мариана Мурджева - ректор на Медицински университет – Пловдив и проф. Пламен Моллов – ректор на Университет по хранителни технологии. След официалните приветствия, Бог Дионис отвори първата бъчва младо вино на винарска изба “Шато Копса“, които заедно с „Вила Юстина“ са златни медалисти от предходното издание.

Така от днес 13 ноември до 15 ноември, възрожденските къщи в Стария град на Пловдив ще отворят гостоприемно врати за срещи с приятели, дегустация на български вина, културни събития, вкусна храна и много забавления.

Винените дегустации през трите дни са както следва: 13 ноември - от 14 до 18 ч., 14 ноември - от 11 до 18 ч, 15 ноември - от 11 до 17 ч.

Жетоните са на цена 75 стотинки за брой. Не пропускайте възможността да се сдобиете и с брандираната стъклена чаша за дегустации, за да се почувствате като истински професионалисти. Ще ги намерите пред всяка локация, където ще има сътрудници, от които може да закупите желания от Вас дегустационен комплект. А, за да усетите вкусовите качества на дегустираните вина, може да ги комбинирате с подходящи гурме продукти.

За поредна година организаторите продължават своята кауза в подкрепа на студенти от профилираните университети, като предоставят стипендии от прихода на фестивала.

Експертно жури, излъчено от Университета по хранителни технологии, ще оцени качествата на новите вина, представени на фестивала и ще отличи победителите в конкурса „ДИОНИС“ по време на „Вечер на майсторите на виното“. „Голямото“ жури, състоящо се от посетителите на фестивала, попълнили анкетни карти, ще определи „НАЙ-ДОБРО МЛАДО ВИНО 2020“ в категориите - Червено, бяло и розе, победителите ще получат плакети, а петима от гласувалите - бутилка вино.

За първа година и Министерство на туризма е партньор на „Дефиле на младото вино“, като участва със свой информационен щанд, разположен в двора на Балабановата къща.

Ето и програмата за следващите два дни

14 ноември (събота)

11:00 - Начало на винените дегустации в Стария град;

12:00 - „Как влияе виното върху здравето“ | Вход свободен

Презентация на Медицински университет - Пловдив. Къща „Иван Черноземски“;

15:00 - На раздумка с винце - Клюкомедия | Вход 15 лв. Тракийски стан;

18:00 - Край на винените дегустации;

20:00 - Вечер на майсторите на виното.

15 ноември (неделя)

11:00 - Начало на винените дегустации в Стария град;

11:30 - Да наредим пъзел - отборна игра за бързина | Вход свободен

Ресторант „Алафрангите“;

13:00 - На раздумка с винце - Клюкомедия | Вход 15 лв. Тракийски стан;

13:30 - Рисуване с Дали вино | Вход 25 лв. с предварителна заявка.

Къща „Иван Черноземски“;

14:30 - География на виното - образователна игра с награди | Вход свободен

Галерия „Енчо Пиронков“;

17:00 - Край на винените дегустации.

 

Main Menu