Проф. Стоян Караиванов и проф. Недялчо Тодоров с награда „Меден чан“ от АМТИИ по случай 80-годишните си юбилеи

10 Фев 2021 14:09

„С академичната награда „Меден чан (голям)“ удостояваме проф. Недялчо Тодоров и проф. Стоян Караиванов“, обяви за медиите проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив /АМТИИ/. Тя пояснява, че награждават уважаваните от музикалната общественост на България творци във връзка с юбилеи – днес, 10 февруари, празнува 80-ия си рожден ден и 50 години творческа дейност проф. Стоян Караиванов, а проф. Недялчо Тодоров навърши 80 години и 50 години творческа дейност на 27 октомври 2020 г. Комисия, назначена от ректора на АМТИИ в състав: проф. д-р Галина Лардева-Минкова – зам. ректор и деканите проф. д-р Даниела Дженева и доц. д-р Людмил Петков, прие преди дни обсъденото на ректорски съвет и внесено от заместник-ректора проф. д-р Костадин Бураджиев предложение за награждаване на двамата изтъкнати музикални деятели.
„Връчваме „Меден чан (голям)“ на проф. Недялчо Тодоров - цигулар и педагог, и на проф. Стоян Караиванов - валдхорнист и педагог, за цялостния им принос в изграждането и утвърждаването на името на Академията ни в национален и международен план. За нас те са емблема и ярък пример на почтеност, нравственост, всеотдайност и професионализъм, съвременни будители, възрожденци по душа“, казва проф. Шекерджиева-Новак. Със силни думи тя подчертава и големите им заслуги към българската култура и образование като изпълнители и преподаватели: „Има нещо величаво и сакрално в благородното дело да пресъздаваш написаното с ноти, да го разгадаваш, да му вдъхваш неповторим дух! Това е ролята на изпълнителя! И още по-трудното - с любов да създаваш творци, да вграждаш в тях мечтите си, да превърнеш това в традиция, да я предадеш на поколенията, да продължат делото ти. Това е ролята на преподавателя!“
Проф. Шекерджиева-Новак и нейните колеги пожелават на двамата юбиляри да съхранят и обогатят постигнатото, да продължават с присъщата щедрост на духа да раздават мъдрост и познание! Да бъдат здрави и да се радват на обичта, признанието и успехите на своите възпитаници!
КОИ СА ПРОФ. НЕДЯЛЧО ТОДОРОВ И ПРОФ. СТОЯН КАРАИВАНОВ
Проф. Недялчо Тодоров е роден в Пловдив на 27 октомври 1940 г. Учи в Музикалното училище, когато негов директор и учител по солфеж е забележителният Асен Диамандиев, който открива и набелязва надарения ученик. Тодоров завършва Българската държавна консерватория (днес Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров") София, със специалност цигулка в класа на проф. Владимир Аврамов, а след това специализира в Москва при проф. Олег Криса. Проф. Диамандиев, който следи развитието на надарения цигулар го привлича на работа като учител в Пловдивското музикално училище и преподавател в новоучредения филиал на Българска държавна консерватория в Пловдив /сега АМТИИ/. По негово предложение Недялчо Тодоров е избран за заместник-ректор, а след това и за ректор на Академията. От 1974 е доцент, а от 1987 и професор в Академията, в която преподава повече от 40 години.
Паралелно с педагогическата си дейност работи като директор на Пловдивската филхармония, а след това в различни периоди – в Министерството на културата (директор на дирекция „Образование”, 1983-1991), Националната агенция за оценяване и акредитация, Висшата атестационна комисия и др. Концертира като солист, камерен изпълнител и концертмайстор на Пловдивската филхармония (1976-1979), а също и на други оркестри. Основава Пловдивски струнен квартет, в който свири първа цигулка (1978-1996).
Маестро Недялчо Тодоров е носител на високи отличия, между които: Орден „Св. св. Кирил и Методий" І степен, „Златна лира" и „Кристална лира" за върхови постижения в музикалното изкуство на СБМТД, орден „Заслужил за Полската култура", Почетен знак на Пловдив и др.
Проф. Стоян Караиванов е роден на 10.02.1941 г. Завършил е Българската държавна консерватория в София. Педагог от световна величина, създател е на Пловдивската валдхорнова школа и с изключителни заслуги към българската музикална култура. Неговите възпитаници се нареждат сред най-добрите български инструменталисти и имат извоювани многобройни награди от различни наши и международни конкурси. Част от тях работят в престижни музикални институции и оркестри по цял свят - от Европа до Америка и от ЮАР до Южна Корея.
Проф. Стоян Караиванов е бил Декан на факултет "Музикална педагогика" на АМТИИ и председател на първия извънстоличен Научен съвет по "Музикознание и музикално изкуство".
Проф. Стоян Караиванов има повече от 40 публикувани заглавия на учебни и художествени пособия, които в действителност представляват основната част от националната ни художествена и изпълнителска литература за валдхорна. За своята творческа и преподавателска дейност и за върхови постижения в музикалното изкуство е награждаван многократно с наши и международни отличия. Неслучайно президентът на Френската асоциация на валдхорнистите проф. Даниел Бург през 2001 г. атестира работата му със следните думи: „Един голям майстор на валдхорновото изкуство с превъзходна педагогическа репутация и многобройни ученици, които оформя като забележителни професионалисти“. А проф. Асен Диамандиев в книгата си „Моите спомени….“ пише, че „С дейността си и постиженията на своите възпитаници той утвърди Пловдив в център на националното ни валдхорново изкуство.“

Main Menu