Куклен театър, посветен на замърсяването на въздуха показват тази събота в Пловдив

13 Окт 2021 13:19

 

Тази събота 16-ти октомври, с вход свободен, от 16:00ч. в Малката базилика на Стария град жителите и гости на Пловдив ще могат да видят авторския спектакъл на Георги Тенев и Мануела Саркисян „Прахоляшка в черното кралство“. Семейният спектакъл засяга, по един достъпен за децата начин, темата за качеството на въздуха, който дишаме както и други екологични теми. Инициативата се организира от Родителска мрежа „Въздух за децата“ и е част от редица техни акции в цялата страна, целящи повишаване на информираността сред родителите по въпросите, свързани с качеството на въздуха.
Историята, подходяща за големи и малки, разказва за любопитството в полезни дози, непримиримия дух, заслепяващата алчност и (не)ограничените възможности на вълшебния черен прах – единствената разменна монета за жителите на едно кралство, съществувало преди много, много години, някъде далече, далече, познаващо само черния цвят… поне докато не се случилo Чудото.
Спектакълът третира по атрактивен и забавен за децата начин темата за замърсяването на въздуха. Двама "граждани" на Черното кралство разказват за своята страна, където "чернопрахта" е валута и всичко, което прави кралят, е да произвежда все повече черен прах. Дъщерята на краля - Прахоляшка - разваля черната магия над кралството и връща отново цветовете в него.
„Точно както в нашия спектакъл, и в живота младите са тези, които започват да променят света първо със своите въпроси и после със своите действия. Децата имат силата да променят своите родители и да отварят техния мироглед. Точно това беше и целта ни с представянето на този спектакъл в Пловдив – да поговорим с децата, на техния език, за важните неща.“ – сподели Виолина Желязкова, от родителска мрежа „Въздух за децата“.
Темата е особена актуална за града покрай стартиралата наскоро поръчка за изготвяне на методика за въвеждане на зони с ниски емисии, както и стартиралата програма, в която домакинствата могат да подменят печките си на твърдо гориво с по-екологични алтернативи. За сериозни здравни рискове от замърсяването на въздуха алармират и от редица световни организации, като според данни на Световната здравна организация над 93% от децата по-света живеят на места с нива на замърсяване над допустимите норми.

Main Menu