„Крава“ на Мартин Карбовски гостува в Пловдив тази събота

05 Ян 2022 12:30

 

 

Мартин Карбовски, вдъхновен от историята на кравата Пенка, създаде пиеса на абсурда с името „Крава“. Той поставя пиесата "Крава", вдъхновен от Пенка – кравата, която през 2018 г. избяга от България в Сърбия. Когато собственикът ѝ се опита да я върне обратно, сръбските власти поискаха животното да бъде умъртвено. Става дума за същата крава, но с името Мелпоменка, защото сега действието се развива в театъра.

Спектакълът "КРАВА" с автор Мартин Карбовски, пловдивчани ще видят премиерно в събота, 8 януари 2022 г. от 19:00 ч. Дом на културата „Борис Христов“.

Участват Владимир Солаков, Александра Койчева, Крис Атанасов/Михаил Михайлов, Тодор Кирилов, Симеон Димов, Любослав Неделчев, Антоан Петров-Анди.

Режисьор е Любослав Неделчев, художник - Константин Вълков, дигитална среда - Катрин Красимирова и звукова среда - Любослав Неделчев.

"От урва на урва и от век на век най-ценна е тая крава, която губи човек."

Освен историята на изгубената крава, в пиесата на Карбовски оживяват и образи от ежедневието ни, които често виждаме и по телевизията. И така пиесата се превръща в театър на абсурда, написан по действителен случай.

"Човек трябва да запази своята чувственост. Като гледа глупости от телевизора, той трябва да реагира. Някои хвърлят обувка по телевизора, други изхвърлят целия телевизор през прозореца, а аз се опитвам да колекционирам тази бравурна абсурдност, която виждам от телевизора и в която участваме и ние, журналистите", сподели самият Карбовски.

"Един жив спектакъл, който се променя заедно с живия живот, който е около нас и колкото повече нашият живот става абсурден около нас – толкова повече става абсурдна и пиесата. Определям я като гонзо драматургия – преходна форма между журналистиката и драматургията", обясни режисьорът Любослав Неделчев.

Инфлуенсър, ром и сърбин са част от персонажите на постановката.

"Моята героиня е Инфа и тя иска да каже на света да я последват в Instagram. Ако може да снима на някоя яхта, нещо по-така да ѝ се случи и някоя програма да опъне, ако може, може да опъне и друго", сподели актрисата Александра Койчева.

Билети се продават на билетна каса Маскарт в дом на културата "Борис Христов".

След края на постановката, Мартин Карбовски ще се срещне с публиката във фоайето на Дома на културата.

Main Menu