28 известни художници в „Паралелни светове“ представя Атанас Карадечев

08 Май 2022 10:14

 

28 известни художници и скулптори в изложбата „Паралелни светове“ представя популярният пловдивски творец Атанас Карадечев. В нея са включени творби на проф. Георги Чапкънов - Чапа, проф. Вихрони Попнеделев, проф. Бисер Дамянов, Вълчан Петров, Чавдар Петров, Снежана Славова и др.
„Реших, че в първата изложба, на която съм куратор, трябва да включа творби на тези автори, защото са стойностни, отдавна доказали се във времето и оставят следа в българското изкуство“, споделя Атанас Карадечев. Той уточни, че изложбата е първа за новата галерия „Marina Franzetti“ в културната столица на Европа.
В нея ще бъде представен портрет на великолепния писател и драматург Станислав Стратиев – дело на проф. Георги Чапкънов. Сред пловдивските автори, които ще изложат свои платна са живописците Иван Чакъров, Недко Итинов, Ваня Итинова, Христо Жеков, Александър Димитров и др. Нови мозайки ще демонстрират Владимир Дамянов и Дамян Дамянов. 10 свои пластики ще представи и самият скулптор, които ще допълнят атмосферата в новото арт пространство.
„Радвам се, че изтъкнати творци откликнаха на моята покана, за което им благодаря от сърце“, допълни Атанас Карадечев.
Изложбата ще бъде открита на 10 май 2022 г. от 18.30 часа в галерия „Marina Franzetti“ на ул. „Май“ 2а (до РТВЦ - Пловдив). Арт центърът носи името на пловдивската дизайнерка Марина Францети, която е завършила АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“.

Атанас Карадечев е възпитаник на Художествената гимназия в Казанлък, след което завършва скулптура във Великотърновския университет. Специализирал е при проф. Георги Чапкънов и проф. Емил Попов. От 1989 г. е учител по скулптура в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, а по-късно и в Сценични кадри – Пловдив (дн. Национална гимназия за сценични и екранни изкуства). От 80-те години до днес представя творбите си в изложби в Швейцария, Австрия, Германия, Финландия, Франция, Италия, Гърция, Чехия, Венецуела и др. Имал е сериозно участие на търг в Цюрих заедно с творци, като Албрехт Дюрер, Виктор Вазарели, Хуан Миро, Пабло Пикасо, Хенри Мур, Ян Мюрер и др. Атанас Карадечев е автор на десетки скулптури и барелефи на известни личности. Сред емблематичните му творби е скулптурата на известния български банкер и политик Атанас Буров във Варна, 9-метровият паметник на полк. Борис Дрангов, изработен от мрамор и метал във формата на щик и разположен на мястото, където се е позиционирал 9-ти Пехотен пловдивски полк. Сред известните творби на Атанас Карадечев е Паметникът на благодарността, изграден през 1998 г. в знак на признателност на българските евреи, спасени по време на Втората световна война от пловдивчани. Само преди 6 месеца в Куклен бе открита пластичната му композиция „Коса“ по повод 20-та годишнина от основаването на общината и дарена от КЦМ 2000 Груп. В началото на годината в Златоград бе монтирана скулптура на гайдарче с височина 1,60 м. През април 2022 г. бе открит бюст на поета Христо Смирненски в гимназията по жп транспорт, която носи неговото име в Карлово. Дело на Карадечев е и барелефът на Светите братя Кирил и Методий в двора на Посолството на България в швейцарската столица Берн и много други.

Main Menu