Печат на тази страница

Безплатни мултиезични книги на „Орфей – Пловдив“ 2022

09 Май 2022 11:47

 

Двете мултиезични книги – поезия и есеистика, от тазгодишното Пето издание на Международния фестивал на поезията „Орфей – Пловдив“ 2022, излязоха от печат и ще бъдат раздавани безплатно по време на откриващата церемония на 12 май от 18 часа в Малката базилика на Пловдив.

Първата от книгите представя поезията на 11 автори от 10 държави – на роден език и в преводи на български и на английски. Втората съдържа есета на участници във фестивала на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“ – и също представя творбите на английски и на български.

Откриването на Петия „Орфей – Пловдив“ 2022 е на 12 май с представяне на гостите и поетическо четене на роден език и в превод на български.

Втората вечер – 13 май, пак от 18 часа, в Малката базилика е церемониято по награждаването на тазгодишните лауреати на фестивала.

Наградите тази година са:

Голямата награда „Орфей“ – за изключителни достижения в поезията;

Награда „Орфей“ – за цялостно представяне;

Награда „Лирата на Орфей“ – за най-добро стихотворение от четенията;

Награда „Евридика“ – за най-добро любовно стихотворение;

Награда „По следите на Орфей“ – за най-добро есе от писателския форум.

Писателският форум, в който участници във фестивала ще дискутират с ученици и студенти фигурата на Орфей и изкуството на поезията, ще се проведе на 13 май от 10.30 ч. също в Малката базилика.

Участници в Петото издание на Международния поетически фестивал „Орфей – Пловдив“ 2022 са поетите Атаол Бехрамоглу /Турция/, Хосе Барионуево /Испания/, Шота Яташвили /Грузия/, Джузепе Наполитано /Италия/, Пуджа Пиямвада /Индия/, Вячеслав Куприянов /Русия/, Нева Лукич /Хърватия/, Даниела Андоновска Трайковска и Борче Панов /Северна Македония/, и българите Гергана Златкова и Тильо Тилев. Техните творби на роден език и в превод на английски и на български може да четете на сайта на фестивала www.orpheus-plovdiv.eu.

Main Menu