Печат на тази страница

Дома на културата не успя да побере желаещите за среща с Юлияна Антонова-Мурата

17 Юни 2022 18:27

Голямата конферентна зала в Дома на културата „Борис Христов“ не успя да побере миналата вечер желаещите да видят и чуят авторката на „Сан сан, Япония“ - Юлияна Антонова-Мурата, една забележителна жена, която не само гордо носи името българка в страната на изгряващото слънце – Япония, но е и доказано един от най-интересните разказвачи на човешки истории за японския бит, култура, при това описани с много любов.

Новият сборник включва 57 истории (придружени с цветни снимки), които са естествено продължение на стремежа на Юлияна Антонова-Мурата да раздипля пред читателя пласт по пласт многоликата душа на японската култура и начин на мислене. А когато това е направено с обич, разбиране и преклонение, винаги докосва сърцето.

„Сан сан, Япония“ ни среща с над 30 герои и техните истории, които ни носят смирение, вдъхновение и един различен поглед към живота; носят усещане за „мияби“ – един от най-старите традиционни идеали, като при общуването с тези герои липсва грубост, преднамереност, иронизиране; учат ни да живеем красиво красиво и достойно, да чакаме спокойно и че „истинското търпение е да се търпи нетърпимото“. Последният раздел в книгата носи оптимистичното заглавие „Може, може България“ – в тези разкази ще прочетем за редица успешни българи в Япония.

Организатор на срещата в града под тепетата бе Община Пловдив, отдел „Култура, археология и културно наследство“. Неин домакин бе заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Юлияна Антонова-Мурата е пълномощен министър с три мандата в Българското посолство в Токио. Тя продължава да живее със своя японски съпруг в страната на изгряващото слънце. Срещите си, които нарича уроци по добри взаимоотношения, описва интересно в кратки разкази в своите книги. Двете ѝ предишни „Моши моши, Япония“ и „Уки уки, Япония“ се превърнаха в бестселъри, а сега Юлияна използва престоя си в България, за да се среща със своите читатели и почти всеки ден е в различен български град. Тя разказва по един изключително приятен и деликатен начин за обаятелната култура на отношенията в Япония, за хората и техните порядки, за тяхната същност.

Юлияна е изключително активна във фейсбук. Кратките ѝ текстове са толкова интересни и впечатляващи, че от години привличат вниманието на много потребители в мрежата. Вчера част от пловдивските ѝ приятели - реални и виртуални, дойдоха на срещата в Пловдив, донесоха ѝ подаръци, много цветя и се снимаха за спомен. Още преди началото на срещата и след нея, Юлияна Антонова-Мурата неуморно даваше автографи на своите почитатели, като опашката от желаещи продължи дълго и след приключване на събитието.

Main Menu