Ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ на гости в БНТ – Пловдив

29 Юни 2022 07:40

 

Ученици от клуба по интереси „Комуникации и видеодизайн“ в 8 „а“ клас при училище „Св. Паисий Хилендарски“ гостуваха на БНТ – Пловдив. Техен гид бе ръководителят „ТВ производство“ Станимир Навущанов, който ги посрещна в първия извънстоличен и най-стар регионален телевизионен център в страната. „РТЦ в Пловдив е създаден през 1971 г. В момента в екипа ни работят 50 професионалисти, които са ангажирани освен с ежедневните новини от града и региона, така и с авторски предавания, които се радват на интерес от зрителите“, посочи Станимир Навущанов.
Заедно със своя преподавател по комуникации Екатерина Кючукова, която е дългогодишен журналист и ПР експерт, учениците разгледаха студиата на БНТ – Пловдив и се интересуваха от дейността на журналистите, на техническия екип, както и от продукциите, които се създават в телевизионния център. Станимир Навущанов разказа, че всеки четвъртък се реализират две живи предавания - „Линия култура“ и „Знание. БГ“. „В тях се включват около 10 колеги, като работата ни е екипна. При реализацията на всяка продукция от изключително значение е високият професионализъм, критерии и художественият поглед върху нещата“, допълни Навущанов. Самият той е стартирал професионалната си кариера в телевизия „А&К“, преминал е през ПОТВ, ТВ7, телевизия „Европа“ и БНТ.
Пред учениците телевизионерът представи и една от най-силните продукции, която екипът на БНТ – Пловдив осъществява съвместно с Държавна опера – Пловдив. „Партньорството ни с Пловдивската опера е дългогодишно. Като стартира оперният фестивал Opera Open цяло лято снимаме активно спектаклите и по-късно ги излъчваме в т. нар. „активен сезон“. В момента работим по процеса на заснемане, а след това обработваме материала“, уточни ръководителят „Тв производство“. Той разказа и за рубриката, позната с първото си заглавие „Пътувай с БНТ 2“, която по-късно разширява формата. „5-минутното видео разказва не само за туризма, но и за археология, градска среда, природни феномени. Въпреки че изглежда кратка, тази форма изисква голямо усилие и концентрация при монтажа“, поясни Навущанов. Той открои спецификите на модерните в наши дни инфлуенсъри: „Ако имаш интересни идеи, теми, обекти, истории, които искаш, можеш да покажеш, просто веднага си проличава, защото хората започват да те следват. Човек ако знае какво и как да прави, привлича вниманието на аудиторията и печели популярност“. Станимир Навущанов подчерта, че при журналиста изключително важна е достоверността, защото ако веднъж е излъгал, едва ли следващ път зрителите ще му се доверят. Той даде пример с най-старото географско предаване на БНТ - „Атлас“ с автор Симеон Идакиев, което представя различни кътчета по света и на когото зрителите са имали доверие десетки години.
В края на срещата домакинът разказа за ток шоутата, които се реализират в телевизията, за декорите, за спецификата на монтажните програми и прикани младежите да продължат да развиват знанията си по графичен дизайн, по комуникации и уменията си за обработка на видеа.
„Бих искала да продължим обучението си по комукикации, защото научаваме нови неща. Мисля, че откритите уроци с изявени журналисти и медийни експерти обогатяват знанията ни, а и практическите занятия са ни интересни, особено като са споделени с приятели“, коментира осмокласничката Валерия Иванова. „Харесаха ни посещенията в АМТИИ и БНТ, както и заниманията с видео програмите за монтаж“, посочи от своя страна Сияна Лалова, която по време на обучението си в клуба по интереси представи няколко креативни проекта. В рамките на занятията в клуба „Комуникации и видеодизайн“ учениците се срещнаха и с известните пловдивски журналисти Георги Найденов от БТА, Наско Начев от БНТ, преподавателят и редактор Димитрина Вакрилова и видеомонтажистът Емил Иванов.

Main Menu