ДВГ „Пеещите котенца“ с две първи награди от арт фестивала „Сезони Бургас 2022“

04 Юли 2022 07:39

 

Детска вокална група „Пеещите котенца“ спечели две първи награди в конкурса за
млади поп и рок изпълнители до 8 години на арт фестивала „Сезони“, който се проведе в Бургас с участието на над 300 деца и младежи от 3 до 18 години.
Пловдивските вокалисти изпяха 4 песни по текст и музика на своя ръководител Невена Кючукова. Талантливите „Пеещи котенца мини“ спечелиха журито и публиката с „Елече за мече“и „Близнаци“, изпълнени от 3 и 4-годишните Невена, Ангел, Велин и Елица. Основната група на вокалната формация се представи с песните „Дъжд, цоп и бурно море“ и „Хей, писанчо“ и бе бурно аплодирана от публиката в експо център „Флора“ в Морската градина в Бургас. Изпълненията на участниците бяха оценявани от авторитетно жури, председателствано от известния композитор Стефан Диомов, обичаната Тони Димитрова, популярния дует Мария Чернаева и Владимир Спасов и музикалния продуцент Веселин Пренеров.
„И сега нека посрещнем децата, за които вече 3 дни говорим и които изпълняват най-жинерадостните песни, създадени от своя ръководител Невена Кючукова. Това е творецът, който създава песни за най-малките. Поздравления за труда и любовта към децата, за които творите и които ви обичат, г-жо Кючукова. Поздравления за децата на Пловдив, за децата на България, които са благословени, че Ви имат“, каза при обявяване на призовете организаторът на арт фестивала Нана Пенкова.
Наградите на 11-те талантливи вокалисти от Пловдив от 3 до 7 години бяха
връчени Владимир Спасов и лично от създателя и вдъхновител на арт фестивал „Сезони“ Стефан Диомов, който е автор на десетки хитове, с които са израснали поколения българи. Обичаният композитор поздрави Невена Кючукова за невероятното творчество, изключителния професионализъм и откритието на млади таланти за изкуството.
Две от солистките на „Пеещите котенца“ Дария Георгиева и Дарина Танева направиха своя дебют като индивидуални изпълнители. 7-годишната чаровна Дария се представи с песните „Тази моя баба“ и „Катеричка“, а слънчевата 6-годишна Дарина изпълни „Празник в гората“ и „Таралеж“. Авторитетното жури присъди 3-та награда за Дария, а Дарина спечели поощрителна инаграда в първа възрастова група, където конкуренцията бе много силна. Първото място за изпълнители до 8 години бе присъдена на Валерия Георгиева от Пловдив. С Гран При на „Сезони 2022“ бе удостоено ВС „Усмивки“ Стара Загора.
Председателят на Комисията по култура и читалищна дейност в Общински съвет - Бургас Веселин Пренеров приветства участниците от името на кмета на града Димитър Николов. „Винаги сте добре дошли в Бургас. Знаете, че Бургас ви обича. Бургас е мястото, където можете с пълна сила да изявявате своите невероятни таланти. 27 години незабравими музикални срещи на „Сезони“. Седем от тях и сцена на изкуствата. Ставаме приятели, ставаме по-силни, по-добри. Обичаме изкуствата. Обичаме Бургас. Обичаме България. И бих искал силно да аплодираме един екип, който прави възможно всяка година всички ние да сме тук. Те са неуморни. Те са трудолюбиви и обичат изключително много своята работа – екипът на НЧ „Пробуда 1880“, посочи Веселин Пренеров. Той е и продуцент на най-новия музикален проект на Бургас – вокално трио „Deja vu”.
Конкурсът „Сезони“ премина при изключителна конкуренция с участието на над 300 изпълнители, художници, артисти от цялата страна. В него се включиха възпитаници на музикални школи и читалища от София, Пловдив, Асеновград, Стара Загора, Сливен, Шумен, Търговище, Русе, Бургас, Несебър, Благоевград и други, както и деца от Украйна. Тази година освен песните на Стефан Диомов в конкурсната програма бяха включени и такива на любимия български композитор Тончо Русев.
В арт форума се проведоха и конкурси по изобразително и приложно изкуство, фотография, мултимедия, визуални изкуства, актьорско майсторство и др. Организатори на фестивала са Народно читалище „Пробуда-1880“ и Община Бургас.

Main Menu