Фестивалът за улични изкуства 6Fest със събития на Бунарджика, Сахат тепе, Стария град и Капана

26 Сеп 2022 13:35

 

Дванадесетото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest започва на 27 септември и ще продължи до 1 октомври 2022 г. в Пловдив със събития на Бунарджика, Сахат тепе, Стария град, Капана, Главната и Цар Симеоновата градина. Входът за всички събития е свободен. Изданието е част от Културния календар на Пловдив и се провежда с подкрепата на Община Пловдив и Национален фонд "Култура". За първи път 6Fest e част и от Есенен салон на изкуствата Пловдив 2022.
Изданието е тематично насочено към музиката от различни жанрове - поп, рок, джаз, барокова музика. Ще видим както известни изпълнители в ролята на улични музиканти, така и местни и младежки формации. Една от целите на 6Fest е да подкрепи и популяризира именно артистите на града, в който се провежда. Неслучайно и локациите всеки ден са различни - идеята на 6Fest е да оживи с изкуство емблематични за Пловдив места.
Първият концерт от фестивала е на Иво Димчев на 27 септември (вторник) от 18:00 ч. За съвременен провокативен артист като него фестивалът избира по-нестандартна локация, която обаче все повече се развива като място за музика - на върха на хълм Бунарджика. Иво Димчев е хореограф, танцьор, режисьор, певец. Дори в месеците на пандемията от COVID-19 не престана да твори и да изнася концерти по различен и алтернативен начин, какъвто е присъщ за цялостното му творчество - онлайн и в домашни условия.
На 28 септември (сряда) от 18:00 ч. Виенският павилион в Цар Симеоновата градина ще посрещне „Just Bossa”. Тромбонистът Велислав (Вили) Стоянов ще представи за първи път в Пловдив инициативата си да вдъхне нов живот на музикалното наследство на големия български композитор и негов дядо Йосиф Цанков.
На 29 септември (четвъртък) ни очакват два дамски концерта, а мястото е Данов хълм (Сахат тепе), точно под Часовниковата кула. От 18:00 ч. фестивалът започва с Миленита - поп и джаз певица, която обаче има и телевизионни и кино роли. През 2004 г. Миленита пише три от песните за дебютния филм „Мила от Марс“ на режисьорката Зорница София, който през същата година печели награда на международния кинофестивал в Сараево. През 2005 г. излиза първият й албум „Do it Again“. Веднага след нея, от 19:00 ч. е участието на Мила Роберт - актриса и певица. Песните на Мила са саундтрак на различни филми на млади режисьори. През декември 2020 г. излиза дебютният й албум „Еготрип“.
6Fest посвещава 30 септември на групите, а мястото е сцена “Ядрото” в Капана. В 18:00 ч. фестивалът започва с Le'Push. Иван Лазаров и Момчил Атанасов свирят заедно още от училище. Те са родом от Добрич, но завършват висшето си образование в АМТИИ - Пловдив. Под името Le' Push се подвизават от 2017 г. В момента групата работи по втория си студиен албум. На 6Fest ще бъдат заедно с известния на пловдивската публика перкусионист Боян Тодоров (Пуфи) и ще представят акустично своята музика. В 19:00 ч. на сцената излиза група “Таралеща”. Димитър (Митко) Таралежков е български режисьор и музикант, бард. Завършва „Кино- и телевизионна режисура“ в „Нов български университет“. Част е от независимата режисьорска група „Бидон филм“, заедно с Олег Константинов и Никола Бошнаков. Но Таралежков е и поет с китара. Първоначално изпълнява песните си самостоятелно, а в момента концертира заедно с групата си “Таралеща”.
Най-много събития на 6Fest ще се случат на 1 октомври, Световен ден на музиката. На Лапидариума на ул. “Витоша” в Стария град от 11:00 ч. бароковият ансамбъл “Collegium Ritornello” ще изнесе класически концерт със забравени и рядко изпълнявани автори и произведения от епохата на Барока. “Collegium Ritornello” е основан през 2019 г. и включва настоящи и бивши възпитаници на НУМТИ “Добрин Петков” - Пловдив.
В програмата си на 1 октомври 6Fest включва и няколко парадни прояви, традиционна част от уличния фестивал през годините. В 17:00 ч. от площад “Централен” по Главната в посока Джумая ще тръгне парадът на музиканти и мажоретки от Представителен младежки духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев” - Велинград, част от Народно читалище „Отец Паисий – 1893”. Оркестърът е сформиран през 1965 г. от Димитър Мечев, а по-късно през 1978 г. по негова инициатива е създаден и първият мажоретен състав в България.
Пловдивският цирков артист и музикант Дарио Табаков с артистичен псевдоним Dario Bulgario ще направи дефиле-концерт на кокили от 18:00 ч. по ул. “Райко Даскалов” в участъка от Джумая Джамия до подлеза при бул. “Шести септември”. Дарио е основател на цирковата формация “Combino Project”, участвала със събития в предишните издания на 6Fest.
В последното събитие от 6Fest посетителите на Капана между 19 и 20 ч. ще станат свидетели на изненадващи джаз флашмобове с участието на Венелин Георгиев, Иван Мелин и Ценко Мелин от Марица брас бенд. Оркестърът е създаден през 2015 г. от саксофониста Венелин Георгиев. Запомнящо се е участието им в откриването на Европейска столица на културата през 2019 г. в италианския град Матера.

Main Menu